* Filmeducatie.nl

Provinciale subsidie voor filmfestival scholieren "Take five"

Gedeputeerde Staten stellen 7.600- euro beschikbaar voor het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS) dat Scholengemeenschap Lelystad (SGL) op 25 september in Lelystad organiseert. Inschrijving voor deze tweede `editie' van het Festival staat open voor alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland. Het Film Festival stelt leerlingen in de gelegenheid om zelf films te maken, aan elkaar te tonen en ervaringen uit te wisselen. Daarmee profileert Flevoland zich op nationaal niveau als een jongerenplatform voor filmcultuur.

Tijdens het Film Festival bekijken scholieren overdag elkaars films en beoordelen deze. De film die zij als beste beoordelen, krijgt de publieksprijs. Daarnaast bekijkt een vakjury bestaande uit Nederlandse filmmakers en acteurs ook alle films. Daarbij gaan zij uit van vier verschillende categorieën: animatie onder 16 jaar en boven 16 jaar, en live action onder en boven 16 jaar. Deze beoordeling levert vier juryprijzen op. De vijf prijzen worden uitgereikt door juryleden en bestuurders van de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland.

De SGL heeft ruim 15 jaar ervaring met een eigen filmfestival voor zelfgemaakte films. Om scholieren te stimuleren zelf films te maken, zijn er de laatste jaren verschillende projecten gestart. Hieruit is gebleken dat leerlingen niet alleen de techniek leren gebruiken, maar ook met andere ogen naar professionele films kijken. Bovendien draagt filmmaken bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Vorig jaar is de stap naar een festival gezet door vijf andere scholen uit te nodigen voor deelname. Dit jaar gaat het festival voor het eerst landelijk. De SGL heeft ruim 50 scholen in het land benaderd. Uit Lelystad neemt ook scholengemeenschap Arcus deel. Met het filmfestival wil de SGL een traditie opbouwen en Lelystad als hoofdstad van Flevoland een centrum voor jeugdfilmcultuur maken.

Het Film Festival voor Scholieren wordt ondersteund door het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en de Verenging Kontaktgroep Audiovisuele Vorming. Filmtheater Utopolis stelt de bioscoopzaal beschikbaar voor vertoning van de films.