Gemeente 's-Hertogenbosch

20-09-2006
Risicokaart voor Brabant

Wilt u weten welke risico's zich in uw omgeving kunnen voordoen? Vanaf 25 september 2006 kunt u de Brabantse Risicokaart online raadplegen voor een actueel overzicht van de veiligheidsrisico's in alle gemeenten van Noord-Brabant. En dus ook in 's-Hertogenbosch.

De risicokaart is speciaal ontworpen voor de inwoners van Noord-Brabant. De overheid wil u hiermee zo goed mogelijk informeren over risico's in uw omgeving. Het is natuurlijk niet de bedoeling om u hiermee schrik aan te jagen. Daar is ook geen enkele reden voor, want de kans op een ramp is gelukkig erg klein. Op de risicokaart vindt u bijvoorbeeld bedrijven en inrichtingen waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen, bewerkt en/of verwerkt. Verder ziet u op de risicokaart bijvoorbeeld waar grote branden kunnen uitbreken. In totaal worden dertien soorten ramptypen op de risicokaart weergegeven. Opgenomen zijn de risico's die bij een ongeval mogelijk meerdere slachtoffers maken of waarvan de effecten 50 meter en verder reiken. Gevaarlijke kruispunten en sociaal onveilige situaties vindt u bijvoorbeeld niet op de risicokaart. foto risicokaartbrabant

De basis van de risicokaart bestaat uit de plattegrond van Noord-Brabant. Op deze plattegrond zijn de plaatsen met risico's weergegeven. De gegevens op de kaart zijn afkomstig van gemeenten, provincie en het Rijk. Op de kaart is te zien of er binnen een risicocontour gebouwen zijn te vinden met veel mensen erin die bij een ramp hulp nodig hebben. U moet dan denken aan ziekenhuizen en scholen. Op deze manier kan worden berekend wat het effect van een mogelijk ongeval is. Het gaat altijd om een theoretische benadering, want de precieze gevolgen van een ongeval zijn natuurlijk nooit vooraf te voorspellen. De risicokaart is nog niet compleet. Er komen steeds nieuwe gegevens bij. Kijk daarom regelmatig op de kaart om te kijken of er iets is veranderd in uw omgeving.

Voor meer vragen zoals: "Waarom is er een risicokaart?", "Hoe gebruik je de risicokaart?" en "Welke ramptypen staan op de kaart?" worden beantwoord op de website van de provincie Noord-Brabant www.risicokaart.brabant.nl. Hier vindt u ook de provinciale risicokaart. Van hieruit kunt u doorklikken naar de gemeente 's-Hertogenbosch via het zoeksysteem.
Hebt u nog vragen? Neemt u dan contact op met F. Snels van de afdeling Milieu, tel. (073) 615 52 72.