MIN SZW: Uitnodiging voor de pers

Ministerie szw

http://www.minszw.nl

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Uitnodiging voor de pers
21 september 2006

PERSBERICHT

Datum: 19 september 2006

Eerste inspectie-nieuwe-stijl:
Staatssecretaris Van Hoof inspecteert arbeidsomstandigheden verpleeghuis Antonius Binnenweg

Op 25 september 2006 van 14.30 tot 16.30 uur ondergaat Antonius Binnenweg te Rotterdam de eerste inspectie-nieuwe-stijl van de Arbeidsinspectie. Samen met 'de echte' inspecteur kijkt Staatssecretaris Van Hoof van SZW in Antonius Binnenweg hoe het met de arbeidsomstandigheden gesteld is op de verpleegafdelingen. Ook het verzorgend & verplegend personeel en de ondersteunende diensten worden hierbij betrokken.

De Arbeidsinspectie heeft een nieuwe aanpak die is vastgesteld in nauw overleg met de branche zelf. Ruim vóór elke controleronde krijgen alle bedrijven in de betreffende branche een brochure met daarin: de regels en risico's in hun branche; de normen die de Arbeidsinspectie bij de controles aanlegt en voorbeelden van praktische oplossingen voor riskante werkomstandigheden. Bij wijze van proef zijn in april 2006 de eerste vier brochures bij het ministerie de deur uit gegaan. De verpleging en de verzorging is één van de vier sectoren.

Nieuwe stijl werkbaar?
Een prangende vraag bij dit bezoek is dan ook of de brochure in dit geval voor Antonius Binnenweg bruikbaar is geweest bij het verbeteren van de werkomstandigheden. En of de handreikingen van het ministerie ook leiden tot vermindering van regels en tot minder inspectiedruk. Reden voor de staatssecretaris om tijdens het werkbezoek bij voorkeur in contact te komen met de mensen van de werkvloer om hun ervaringen te horen en met de medewerkers die te maken hebben met de uitvoering van het arbobeleid. In Antonius Binnenweg is al lange tijd aandacht voor verbetering van de werkomstandigheden op de (verpleeg)afdelingen en de praktische toepasbaarheid van afspraken hierover. Zo krijgen medewerkers regelmatig trainingen en brengen ze het geleerde direct in de praktijk. De preventieve werking van deze werkwijze is ondermeer zichtbaar in de lage verzuimcijfers.




Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid