Gemeente Rotterdam


---


Nr. 179
22 september 2006

Let op! Embargo tot 25 september 2006!

Gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties sluiten Pact op Zuid

Eén miljard euro extra voor Rotterdam-Zuid

Krachtige buurten, aantrekkelijke wijken en een sterk Zuid. Dat zijn de pijlers onder het Pact op Zuid. Met dit programma investeren de gemeente Rotterdam, drie deelgemeenten en vijf woningbouwcorporaties de komende tien jaar 1 miljard euro extra in de sociale, economische en fysieke kwaliteiten van Rotterdam-Zuid. Doel is het vasthouden van middeninkomens en perspectief bieden aan bewoners en ondernemers van Zuid. De komende jaren worden daarom 3.000 particuliere woningen aangepakt, wordt het aandeel eengezinswoningen in de Zuidelijke Tuinsteden verhoogd naar 60% en wordt er flink geïnvesteerd in de buitenruimte, in werkgelegenheid en stageplaatsen voor jongeren en in de accommodatie en kwaliteit van basisscholen en voortgezet onderwijs. De initiatiefnemers van het pact willen bondgenoten overhalen mee te doen zodat de tevredenheid van bewoners en ondernemers op Zuid gaat stijgen.

Wethouder Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid), wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening), wethouder Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs), de voorzitters van de deelgemeenten IJsselmonde, Feijenoord en Charlois en de bestuursvoorzitters van de woningbouwcorporaties De Nieuwe Unie, Woningbedrijf Rotterdam, Com.Wonen, Vestia en Woonbron hebben op 25 september het Pact op Zuid gesloten. Namens het Rijk ondertekende staatssecretaris Bruno Bruins van OCW de intentieverklaring. De deelnemers vragen andere partijen, zoals onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, de EU, de provincie, bewoners en ondernemers bondgenoot te worden van het Pact.

Aanleiding
De aanleiding voor het Pact op Zuid is de analyse van alle betrokken partijen dat delen van Zuid in grotere of in kleinere mate achterstanden hebben maar ook veel potentie. Zuid heeft relatief veel lage inkomens, een hoge werkloosheid en een weinig gevarieerd woningaanbod. De wijken hebben weinig eigen identiteit en het opleidingsniveau van de inwoners is relatief laag. Veel jonge gezinnen vertrekken uit Zuid. Daar staat tegenover dat de kracht van Zuid juist is dat het een jonge ondernemende bevolking heeft, veel groen, een goede infrastructuur en bereikbaarheid, kansrijke economische clusters en een gunstige ligging aan havens, Maas en A15. Het Pact op Zuid is een extra programma dat samen met alle partijen wordt uitgevoerd om die kracht te benutten en te vergroten. Het haakt daarbij aan bij bestaande initiatieven.

Krachtige buurten
De inzet op krachtige buurten richt zich op investeringen in sociale samenhang, zorgvoorzieningen, onderwijs en bewegen. De gebiedsgerichte aanpak in Pendrecht, Bloemhof en Hillesluis wordt uitgebreid naar Oud-Charlois, Carnisse en de Afrikaanderwijk. Investeringen in onderwijs en bewegen zijn gericht op goede sport- en recreatiemogelijkheden in de directe woonomgeving. Onderwijsinvesteringen richten zich onder meer op een nieuwe, multifunctionele accommodatie voor vijf brede scholen en verbetering van de aansluiting middelbaar beroepsonderwijs-arbeidsmarkt. Verder moet een onderzoek uitwijzen of het mogelijk is in de toekomst een sportacademie te vestigen op Zuid en welke kwaliteitsslag het havo/vwo-onderwijs kan maken. Op het gebied van zorg is de inzet in elke deelgemeente verschillende zorgvoorzieningen voor jeugd en gezin onder één dak samen te brengen. Er ontstaat zo een samenhangend hulpaanbod op het gebied van lichamelijke ontwikkeling, opvoeding, leren en gedrag. Door uitbreiding van de doelgroepleeftijd naar 23 jaar wordt de brug gevormd naar werk en op eigen benen staan. Het Pact op Zuid wil bewoners en ondernemers stimuleren zelf initiatieven te ontplooien met behulp van nieuwe en bestaande regelingen, zoals Groeibriljanten en Kansenzones.

Aantrekkelijke wijken
De wijken in Rotterdam-Zuid krijgen meer een eigen identiteit. Het aantal nieuw te bouwen woningen gaat de komende tien jaar omhoog van 6.500 naar 10.000 woningen. Behalve appartementen worden meer grondgebonden woningen gebouwd, de buitenruimte wordt verfraaid (groen en water) en kindvriendelijk gemaakt en de doorgaande verkeersroutes krijgen een stedelijke allure. De omgeving van de metrostations Maashaven en Slinge wordt opgeknapt en de entrees van Zuid worden verbeterd. Deze inspanningen zijn nodig omdat de woonmilieus nu onvoldoende aansluiten op de wensen van de bewoners. Ook het gezamenlijke initiatief van de gemeente en corporaties om de komende vier jaar daarnaast 2250 woningen in de particuliere voorraad aan te pakken en de aanpak van hotspots voort te zetten, draagt bij aan het creëren van aantrekkelijke wijken.

Sterk Zuid
Rotterdam-Zuid heeft veel potentie. Het Pact op Zuid zet de komende jaren extra in op vijf clusters: . Sporthart Rotterdam (de Kuip en omgeving): een combinatie van ontwikkelingen op gebied van sport, vrije tijd en detailhandel. . Ontspanningscluster (Zuiderpark, Zuidplein en Ahoy): hét regionale centrum voor grote culturele manifestaties in combinatie met winkelen en vrijetijdsbesteding. . Zorgknoop Medisch Centrum Rotterdam-Zuid (rond transferium Lombardijen): nieuw centrum voor Medische Zorg en daarmee verbonden Educatie en Wonen. . Uitgaanscentrum Eat & Meet (tussen de metrostations Maas- en Rijnhaven): nieuw uitgaansgebied van Rotterdam langs de waterkant. . A-15 zone en Rijn-/Maas- en Waalhaven: economische ontwikkeling én wonen in een aantrekkelijk woonmilieu, waarbij de kwaliteit van het water volledig wordt benut.

Programmamanager Karin Schrederhof van het Pact op Zuid krijgt de opdracht de komende maanden de programma's verder uit te werken.

noot voor de redactie/