Politie Midden- en West Brabant

Politie hield alcoholcontroles bij sportkantines

TILBURG, 24 september 2006

De politiekorpsen in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben het afgelopen weekend, 23 en 24 september, gecontroleerd op alcoholgebruik door weggebruikers afkomstig uit sportkantines. In de regio Midden en West Brabant hebben 72 agenten aan de controles meegewerkt en is op 31 verschillende locaties gecontroleerd. De controles vonden op zaterdag en/of op zondag plaats van 13.00 tot 21.00 uur. In het totaal zijn er 1948 blaastesten afgenomen en zijn uiteindelijk 13 bestuurders betrapt op het rijden met te veel drank. Onder hen 2 beginnende bestuurders. Van een van hen is het rijbewijs ingevorderd. Van alle betrapte automobilisten waren er drie afkomstig uit een sportkantine. De controles waren vooraf aangekondigd.

Al enkele jaren probeert de politie op deze manier extra aandacht te vragen voor het bewust omgaan met alcoholgebruik tijdens en na sportevenementen. De controles moeten daarbij helpen om het aantal bestuurders dat na een sportkantinebezoek met drank op achter het stuur kruipt, terug te dringen. De politie heeft namelijk de indruk dat de normen van alcoholgebruik na sporttrainingen en wedstrijden niet al te nauw genomen worden. Het op de agenda krijgen van het feit dat alcohol en verkeer absoluut niet samengaan is daarmee ook een van de doelen van deze preventieve actie. Dat is in ieder geval dit weekend voor een heel groot deel gelukt.

Resultaten per district

In het district Bergen op Zoom hebben 9 politiemensen op zaterdag op 5 locaties controles gehouden. Daarbij is van 223 bezoekers aan sportkantines een blaastest afgenomen. Twee van hen hadden teveel gedronken( 540 en 425 ug/l) en tegen hen is proces verbaal opgemaakt.

In het district Breda zijn 17 politiemedewerkers ingezet en zij hebben op zaterdag tussen 13.30 en 21.15 uur 370 blaastesten afgenomen op 13 verschillende controlelocaties. Bij de controles gingen 5 bestuurders in de fout, waarvan er uiteindelijk 4 een proces verbaal kregen omdat ze teveel hadden gedronken. Bij de ademanalyses werden waarden bereikt die varieerden van 165 tot 474 ug/l. Op enkele lokaties waren ook vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland aanwezig om BOBs te belonen. Controles waren er onder meer in Breda, Prinsenbeek, Zundert, Zevenbergen, Etten-Leur, Rijsbergen, Bavel, Chaam en Alphen en daar was aandacht voor bezoekers van een breed scala aan sportverenigingen.

Van de betrapte bestuurders waren er twee die een relatie hadden met een sportvereniging. Een van hen was van huis op weg naar het veld om zijn zoon op te halen en had thuis al te veel gedronken en de ander kwam van de sportkantine. De overige betrapte bestuurders zijn gecontroleerd op doorgaande wegen en waren noch op weg naar of kwamen van een sportkantine.

In het district Tilburg hebben 30 politiemedewerkers, waaronder ook medewerkers van het Verkeershandhavingsteam en de
Vreemdelingenpoilitie op zaterdag tussen 13.30 en 21.00 uur controles gehouden op 4 locaties. Controles waren er in Goirle, Oisterwijk en Tilburg. Daarbij zijn 750 blaastesten afgenomen en zijn in totaal 5 automobilisten betrapt op alcoholgebruik. Tegen 4 van hen wordt proces verbaal opgemaakt omdat ze na de ademanalyse uiteindelijk boven de limiet zaten. De waarden van de ademanalyse varieerden van 225 tot 530 ug/l. Een van de betrapte automobilisten was afkomstig van een sportkantine.

In het district Oosterhout zijn op zondagmiddag en avond tussen 13.00 en 20.00 uur controles gehouden. Daarvoor zijn 16 politiemedewerkers ingezet en zij hebben op 9 locaties verspreid door het hele district in totaal 490 blaastesten afgenomen. Vier weggebruikers moesten voor een ademanalyse mee naar het bureau, waarvan er uiteindelijk 3 een proces verbaal kregen voor rijden met te veel drank op. De uitslagen van de ademanalyses varieerden van 275 tot 470 ug/l.

Van 1 automobilist werd het rijbewijs ingevorderd. Het betrof een beginnend bestuurder die 360 ug/l(0,85 promille) haalde, daar waar 88 ug/l(0,2 promille) voor deze categorie bestuurders maximaal is toegestaan.

De politie denkt met deze controles, die vooral een preventief karakter droegen, een duidelijk signaal te hebben afgegeven. Dat dit ook voor een groot deel is gelukt is mede te danken aan de inzet van Veilig Verkeer Nederland en het BOB coördinatie-team in de provincie Noord Brabant. Deze organisaties hebben naar veel verenigingen in Noord Brabant een promotiepakket gestuurd vergezeld van een brief voor de verenigingsbesturen en kantinebeheerders. Daarin vroegen ze om medewerking om de bezoekers te wijzen op de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer en daarnaast binnen de verenigingskantines alcoholgebruik goed te reguleren.

Dat dit heeft gewerkt mochten verschillende politiemensen optekenen uit reacties die ze van diverse weggebruikers mochten ontvangen. Behalve positieve geluiden waren er ook vermakelijke bij.

Een sportkantine had bijvoorbeeld een affiche opgehangen om de bezoekers te waarschuwen voor de alcoholcontroles in dit weekend. Ook kregen controlerende agenten kort na het begin van een actie in de omgeving van een sportkantine te horen dat de controle al tot de kantine was doorgedrongen en er op grote schaal cola werd besteld.

Een taxibedrijf in de regio kon op enig moment niet aan de vraag om taxis voldoen toen een politiecontrole in de buurt van sportkantine was neergestreken.

Maar vermakelijk of niet, het feit dat nog steeds 13 weggebruikers op klaarlichte dag zijn betrapt op het rijden met te veel drank op, mag gerust bedenkelijk worden genoemd.

Deze motorrijdster deed het prima. Een BOB sleutelhanger was haar beloning.

Auteur: Jan Clarijs