Ingezonden persbericht


Nieuwsbank - (RefID 109)

CHARLES ZWOLSMAN RIJDT ZICH OP ROAD AMERICA NAAR BESTE SEIZOENSRESULTAAT!

ELKHART LAKE, WISCONSIN (USA), 24 SEPTEMBER 2006 - Op het circuit van Road America (USA) heeft Charles Zwolsman vandaag een fraaie zevende plaats behaald. De Nederlander pakte daarmee zijn beste resultaat uit zijn prille Champ Car World Series carrière. In de kwalificaties van vrijdag en zaterdag legde de rookie de basis voor dit succes door op uitstekende wijze een overall derde plaats te scoren. In de stand om het kampioenschap is Zwolsman gestegen naar de veertiende plaats en heeft totaal 133 punten bij elkaar gereden. Ook in de 'rookie of the year' cup klom hij naar de derde stek met hetzelfde puntentotaal.

Na een welverdiende rustperiode van een aantal weken die Zwolsman in Nederland had doorgebracht, begon hij alweer aan zijn twaalfde race in de Champ Car World Series. De enige Nederlander van het deelnemersveld moest de eerste vrije training op vrijdagmorgen echter aan zich voorbij laten gaan. Bij het uitrijden van de pitstraat voor zijn eerste run brak in het differentieel van zijn bolide de CV-joint, wat het team gedurende de training niet meer kon repareren. In de tweede training moest hij hierdoor genoegen nemen met een veertiende tijd. In de eerste kwalificatie die later in de middag werd verreden, liet de rijder van Mi-Jack Conquest Racing duidelijk van zich spreken. Op een half droog/natte baan gokte Zwolsman als één van de weinige coureurs om zijn tweede run over te stappen naar slicks en dat pakte bijzonder goed uit. De rijder met startnummer 34 kon zodoende achter de Brit Dan Clarke de tweede tijd (1:55.599) op de klok zetten!

In de derde en vierde training op de 6,513 meter lange baan bereidde Zwolsman zich voor op de belangrijke afsluitende kwalificatiesessie van zaterdagmiddag. Hij werd goed door de weergoden geholpen, die de Champ Car-coureurs op enkele regenbuien trakteerden. Hij bleef het eerste kwartier van deze sessie nog binnen staan om zijn regenbanden te sparen. Daarna ging Zwolsman naar buiten en pakte aanvankelijk de elfde tijd. Door zijn goede uitgangspositie uit de eerste kwalificatie mocht Zwolsman toch als derde van start gaan. Door de derde startpositie van Zwolsman behaalde Mi-Jack Conquest Racing bovendien zijn beste kwalificatieprestatie van het seizoen. Dat zijn derde plaats op de startgrid niet op toeval berustte, bewees Zwolsman in de warming-up door als snelste rookie een prima zesde tijd op de chrono's te zetten.

In de race over 51 ronden kwam Zwolsman bijzonder goed weg. Hij wist direct op te klimmen naar de tweede plaats door kampioenschapleider Sebastien Bourdais voor het inkomen van de eerste bocht voorbij te steken. Een paar tellen later kwam de safetycar echter op de baan nadat een aantal rijders betrokken waren bij een crash. In de herstart nam Zwolsman direct brutaal de leiding door polesitter Dan Clarke te verschalken. Hij pakte hiermee een extra kampioenschappunt. Een ronde later deed hij de koppositie over aan Bourdais. Ook Clarke en A.J. Allmendinger wisten een positie op te schuiven, zodat Zwolsman naar de vierde stek terugviel. Op deze positie wist hij weg te rijden bij Justin Wilson die de snelle coureur uit Indianapolis nauwelijks kon bijhouden.

In ronde 13 maakte Zwolsman een ronde eerder dan de meeste zijn eerste pitstop. Hij viel hierdoor terug naar een tijdelijke tiende plaats. Wanneer Power hard in de bandenstapels terecht was gekomen, kwam voor de tweede maal de safetycar in actie. Zwolsman wist inmiddels op te schuiven naar de zevende plaats. In de 27e ronde werd de race opnieuw geneutraliseerd, nadat nieuwkomer Juan Caceres van de baan was geschoten. Dit was voor iedereen het signaal om opnieuw de pitstraat op te zoeken. Wanneer Zwolsman gedurende de race nog van achteren werd geraakt door Alex Tagliani, verloor onze landgenoot twee posities. Hij probeerde zich daarna alsnog op te werken naar voren. In ronde 46 kwam de wedstrijd echter voortijdig tot een einde, wanneer Katherine Legge van de baan spinde en keihard de muur toucheerde. Daarna restte er nog slechts een aantal ronden, waarbij Zwolsman uiteindelijk op een verdienstelijke zevende plaats werd afgevlagd.

CHARLES ZWOLSMAN: "Dit was een uitstekend weekend voor me! Ik begon de race voortvarend en nam in het begin het initiatief door de leiding te pakken. Daarna viel ik terug naar de vierde plaats en probeerde deze positie vast te houden. Ik was sneller dan mijn directe concurrent (Justin Wilson) en ging een ronde eerder dan de meeste naar binnen voor een pitstop. Jammer want de anderen konden een ronde langer doorrijden en hadden minder nadeel van de koude bandenpenalty. Ik verloor hierdoor drie kostbare plaatsen en het was lastig om deze in de race weer goed te maken. Daarna ging het weer goed totdat Tagliani mij van achteren raakte en opnieuw twee posities moest prijsgeven. Gelukkig ben ik toch nog als zevende gefinisht. De snelheid zat er bijzonder goed in dit weekend en ik ben supertevreden dat ik zowel in de kwalificaties als in de race met de beste mee kon strijden. Ik ga met een goed gevoel terug naar Indianapolis en ik hoop deze stijgende lijn vast te kunnen houden in de twee resterende races!"

De volgende wedstrijd (ronde 13) om de Champ Car World Series zal op 21-22 oktober aanstaande plaatsvinden op het stratencircuit van Surfers Paradise (Australië).

Resultaten Champ Car World Series, Road America, USA (zondag, 24 september 2006):
01. A.J. Allmendinger, Forsythe Championship Racing, 2:36.44.637
02. Bruno Junqueira, Newman/Haas Racing, + 00.674
03. Sebastien Bourdais, Newman/Haas Racing, + 00.988
04. Oriol Servia, PKV Racing, + 02.637

05. Justin Wilson, RuSPORT, + 03.763
07. CHARLES ZWOLSMAN, MI-JACK CONQUEST RACING, + 05.537

Kampioenschapstand na twaalf races:

01. Sebastien Bourdais, Newman/Haas, 338 punten
02. A.J. Allmendinger, Forsythe Championship Racing, 280 punten
03. Justin Wilson, RuSPORT, 269 punten

04. Paul Tracy, Forsythe Championship Racing, 184 punten 14. CHARLES ZWOLSMAN, MI-JACK CONQUEST RACING, 133 PUNTEN

Stand Rookie Cup na twaalf races:

01. Will Power, Team Australia, 175 punten

02. Dan Clarke, CTE-HVM, 169 punten

03. CHARLES ZWOLSMAN, MI-JACK CONQUEST RACING, 133 PUNTEN


04. Jan Heylen, Dale Coyne Racing, 124 punten

05. Katherine Legge, PKV Racing, 122 punten

NIEUWS is afkomstig van Insight F1 Motorsport Report in samenwerking met Champcar.nl. Fotografie: USA LAT Photographic. Voor meer informatie of fotografisch materiaal verwijzen wij u graag naar Charles Zwolsman's officiële website www.charleszwolsman.com of u kunt contact opnemen met Roelof Oosterhuis (TEL: +31 652 056 637, MAIL: roelof@insightf1.com).

(This mail includes an attachment)
© 2006 All Rights Reserved - www.charleszwolsman.com