Gemeente Leeuwarden

22 september 2006

Gemeente Leeuwarden presenteert gezonde financiële conceptbegroting 2007

De gemeente Leeuwarden legt de conceptbegroting 2007 voor aan de gemeenteraad. Voor het tweede achtereenvolgende jaar lijkt een ingrijpende bezuinigingsoperatie niet nodig. De speerpunten uit het collegeprogramma "Leeuwarden werkt" kunnen worden aangepakt. Gelijktijdig kan vastgesteld worden dat de gemeente over toereikende financiën beschikt om tegenvallers of financiële risico's op te vangen.

Samenvatting conceptbegroting 2007

Vanzelfsprekend is de inhoud van het collegeprogramma 2006-2010, met als motto 'Leeuwarden werkt', zeer bepalend geweest voor het opstellen van de programmabegroting 2007,. Het blijkt dat zelfs het kabinet met een schuin oog naar Leeuwarden heeft gekeken met haar motto "Nederland werkt".

In het collegeprogramma worden, voor nagenoeg alle programma's in de begroting, beleidsaccenten gelegd. De financiering van de aanpak van deze beleidsaccenten kon voor een groot gedeelte opgenomen worden in de begroting. Voor voorstellen nieuw beleid en intensiveringen van bestaand beleid is in totaal, in de periode 2007-2010, ¤ 3,9 mln structureel en ¤ 12,8 mln incidenteel aan extra middelen uitgetrokken. Deze middelen zijn als volgt verdeeld over de volgende programma's:

Programma Incidenteel Structureel

Jeugd en Onderwijs ¤ 0,200 ¤ 0,928

(onderwijshuisvesting, exploitatie

peuterspeelzalen en uitbreiding jeugd-

werk)

Economie en Toerisme ¤ 0,235 ¤ 0.638

(Onderhoud vastgoed, formatie toerisme,

afschaffing toeristenbelasting en

binnenstadsmonitor)

Zorg en Opvang ¤ 1,813 ¤ 0.075

(Woonzorgzone Zuidlanden, dagopvang dak-

lozen aan de Tuinen, middelen voor

één multifunctioneel centrum en extra

middelen voor "Impuls sociale

investeringen")

Werk en Inkomen ¤ 3,000 ¤ 1,360

(afdekken WWB tekort en reservering

middelen voor risicoafdekking WWB)

Wonen ¤ 0,090

(Implementatie omgevingsvergunning)

Infrastructuur en Bereikbaarheid ¤ 0,800

(Bereikbaarheid)

Dienstverlening ¤ 2,000

Klant Contact Centrum (KCC)

Politiek Bestuur ¤ 0,400

(expeditie Leeuwarden en samenwerking

Europa)

Ruimtelijke Ordening, wijken en dorpen ¤ 2,800

(Binnenstad-oost, ontwikkelbudget

gebiedsontwikkeling en uitvoering

dorpennota)

Woon- en leefomgeving ¤ 0,554 ¤ 0,145

(begraafplaatsen en onkruidbestrijding)

Diversen ¤ 1,747

(onderhoud Stadskantoor en bedrijfs-

voering (vitaliteit))


---

Totaal ¤ 12,839 ¤ 3,946

De financiële ruimte voor het doen van de extra structurele uitgaven is o.a. gecreëerd door een balanssanering door te voeren waarvoor ¤ 10,0 mln is ingezet.

Mede door het financiële beleid van de afgelopen jaren is de financiële positie van de gemeente Leeuwarden redelijk solide. Alle jaarschijven van de meerjarenbegroting zijn sluitend. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is een ingrijpende bezuinigingsoperatie niet nodig en kan gelijktijdig worden vastgesteld dat we over toereikende financiële buffers beschikken om tegenvallers of financiële risico's op te vangen. De laagste stand van de Algemene Reserve in de meerjarenbegroting bedraagt ¤ 13 mln, ¤ 3 mln meer dan de afgesproken minimumstand. Hierbij is nog geen rekening gehouden met extra uitkering van de BNG van ruim ¤ 1 mln.

Eén van de risico's waarmee de gemeente Leeuwarden geconfronteerd wordt is de Wet werk en bijstand (Wwb). Het is nodig om op het terrein van de bijstandsverlening (Wwb-Inkomensdeel) maatregelen te treffen om de bijstandsuitgaven te verlagen zodat deze op termijn weer volledig gedekt worden door het rijksbudget. Voor het echter zover is moet het rijksbudget Wwb-Inkomensdeel de komende jaren aangevuld worden met eigen gemeentelijke middelen.

Voor de grote strategische investeringen op het gebied van o.a. infrastructuur, stedelijke economie en FEC-City is cofinanciering onmisbaar. Voor het binnenhalen hiervan zijn ook gemeentelijke bijdragen vanuit het Strategisch Investerings- en Ontwikkelingsfonds (SIOF) noodzakelijk. De bodem van het SIOF is echter in zicht. De komende 7 jaar zal een jaarlijks voeding van het fonds van ca. ¤ 4,5 mln nodig zijn. De financiële positie laat het toe, naast de hiervoor al genoemde extra middelen voor nieuw beleid, in 2007 ¤ 5,0 mln in het SIOF te storten.

De begroting 2007-2010 is de derde begroting die gebaseerd is op de programma-indeling waarbij per programma de volgende indeling wordt gebruikt:


· Wat willen bereiken?


· Wat gaan we daarvoor doen?


· Wat mag dat kosten?

Ten opzichte van de vorige begroting is er ten aanzien van de kwaliteit van de begroting wederom sprake van een stap voorwaarts. Er is veel tijd en energie gestoken in het beter formuleren van de gewenste doelen en effecten, het bedenken van aanvullende bruikbare indicatoren en het verbeteren van bestaande indicatoren aan de hand waarvan kan worden vastgesteld of de gewenste effecten gerealiseerd worden met de prestaties die het college laat uitvoeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden 058-233 4002.