SP Tilburg


Tilburg, 25 september 2006

Verkeerschaos, wen er maar aan

De verkeerspuinhoop op de Heuvelring, Piusplein, Piusstraat en Paleisring gaat voorlopig niet meer weg. Om van de Spoorlaan bij de Emmapassage te komen mogen automobilisten voortaan twintig minuten uittrekken. Geen sprake van tijdelijke werkzaamheden maar de nieuwe werkelijkheid in Tilburg.

Uit pure wanhoop had de gemeente verkeersregelaars ingezet om het verkeer bij de overgang Heuvelring ­ Piusplein in goede banen te leiden. Maar er zijn helemaal geen banen om het verkeer in te leiden.Ook het college lijkt nog niet helemaal doordrongen van de gevolgen van haar eigen beleid. Op zaterdag was er geen sprake van wegwerkzaamheden of afsluitingen van tijdelijke aard. Het was zoals het voortaan zal zijn.

Mensen die de bus namen zagen zich een kwartier lang als slakken over de Heuvel glijden. Zelfs als het voor niks is, is dat geen manier om van A naar B te komen. De SP stelt vandaag schriftelijke vragen over deze nieuwe situatie en wil precies weten hoeveel vertraging bussen door het centrum voortaan structureel gaan oplopen. De krokodillentranen van BBA-chef Bertens komen volgens de SP te laat.

In de doorrekeningen die het college heeft laten maken van het verkeer over de Heuvel gaan nog veel meer auto's gebruik maken van deze route. De SP wil dan ook weten hoeveel auto's er zaterdag per uur de Heuvel passeerden en hoeveel er dat volgens het college zelf in de toekomst gaan worden. Maar dat het niet past is wel duidelijk.

De SP zal zich niet meer actief inzetten voor een autovrije Heuvel, maar dat laat onverlet dat de gevolgen van dit desastreuze beleid door de fractie wel aangekaart zullen worden en de verantwoordelijkheid daar gelegd wordt waar hij thuis hoort: bij het college en de partijen die haar in dit beleid steunen.

www.tilburg.sp.nl
­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl

Tilburg, 25 september 2006

Geacht college,

Naar aanleiding van de verkeerspiunhoop in het centrum afgelopen zaterdag hebben wij de volgende vragen:


1. Hoeveel vertraging liepen de BBA-bussen op, die op zaterdag 23 september hun route over de Heuvel reden?


2. Welke incidentele oorzaken kunt u aanwijzen voor de continue file over de Heuvelring en het Piusplein op die dag, oorzaken die dus in de toekomst niet meer voorkomen?


3. Bent u bereid aanstaande zaterdag het aantal auto's dat per uur over de Heuvel rijdt te tellen en deze aantallen te vergelijken met de zogenaamde I/C plots die voor dit wegdeel zijn uitgerekend door Goudappel, en de raad uitleggen waarom deze weg nog niet een fractie van het verkeer aankan waar hij voor aangelegd is?


4. Of gaat u overstekende voetgangers en onwennigheden de schuld geven van de verkeerschaos in het hart van het centrum?

Met vriendelijke groet,
Namens de SP fractie

Johan van den Hout


---- --