Ingezonden persbericht




PERSUITNODIGING Utrecht, 25 september 2006

Bedrijfsplan voor energiezuinig fornuis
finalist BiD Challenge

Persbijeenkomst vanmiddag 14.30 uur te Utrecht

Vanmiddag om 14.30 bij ICCO in Utrecht * is er een persbijeenkomst over het Ethiopische bedrijfsplan voor een energiezuinig fornuis voor het bakken van brood (injera), dat finalist is voor de BiD Challenge. ICCO en Share People steunen dit plan, omdat het bijdraagt aan armoedebestrijding, milieubescherming en verbetering van de gezondheid van de Ethiopische samenleving.

Via Share People zijn Nederlandse managers en ondernemers begin dit jaar op bezoek geweest in Ethiopië. Ze hebben daar aan een plan gewerkt voor economische ontwikkeling samen met de Ethiopische partner Forum for Environment, ook een partner van ICCO. Zo kwamen ze in aanraking met het plan voor het energiezuinige fornuis (Fuel-efficient injera stoves). De Ethiopische partner en de Nederlanders hebben het plan verder uitgewerkt en ingediend bij de Bid Challenge.

BiD Challenge
BiD Challenge is een internationale competitie voor bedrijfsplannen met als doel winst te maken en armoede te bestrijden. De missie van de BiD Challenge is ondersteuning geven aan kleine bedrijven in ontwikkelingslanden en daarmee het verbeteren van de levensstandaard in deze landen. De winnaar van de BiD Challenge wint onder meer een startkapitaal van 25.000 euro. Uit de 903 bedrijfsplannen zijn 25 finalisten geselecteerd. Vrijdag 29 september tussen 15.30 en 17.00 uur in het Rabobank Auditorium te Utrecht wordt de winnaar bekend gemaakt.

Energiezuinig fornuis voor brood
Doelstelling van het bedrijfsplan voor het energiezuinige fornuis om brood mee te bakken, is een commercieel succesvol bedrijf op te starten, dat de fornuizen produceert en verkoopt in Ethiopië. In Ethiopië heeft 50 procent van de bevolking een inkomen dat onder de armoedegrens ligt. Ethiopiërs zien brood (injera) als hun belangrijkste bron van voeding. Dit platte brood wordt gebakken op een plaat die verwarmd wordt met hout. Omdat er door ontbossing en erosie een tekort aan hout is, stijgen de kosten van het bakken van 'injera' op open vuur. Bovendien moeten vrouwen en kinderen kilometers lopen om hout te verzamelen om hun gezin te kunnen voeden. Door energiezuinige fornuizen te kopen, kunnen commerciële klanten en huishoudens hun houtgebruik terugbrengen met 60 procent. Het gebruik van deze fornuizen heeft ook een positief effect op de gezondheid van vrouwen en kinderen, omdat er minder rook is. Met de huidige marktprijs, heeft een gemiddeld gezin de aanschafkosten in twee tot drie maanden terugverdiend.

De gevraagde investering om het bedrijf op te starten is 25.000 euro. Het bedrijf zal winst genereren na het eerste jaar. De verwachting is dat het bedrijf de eerste vijf jaar continue groeit.

Forum for Environment
Forum for Environment is een platform voor beleidsbeïnvloeding en voor uitwisseling van ervaringen tussen mensen en organisaties die zich zorgen maken over de voortdurende verslechtering van de natuurlijke leefomgeving in Ethiopië. De organisatie is opgericht in 1997 en heeft inmiddels negen lokale groepen met in totaal ongeveer 1000 leden, verspreid over het hele land.

Persbijeenkomst
De heer Nega Degu Gudaye, lid van het Forum for Environment en binnen het op te zetten bedrijf verantwoordelijk voor de Marketing en Sales activiteiten voor de energiezuinige fornuizen, geeft tijdens de persbijeenkomst een toelichting op de plannen en de te verwachten resultaten. Hij wordt daarbij geassisteerd door Peter van der Pols van Accenture en mede auteur van het bedrijfsplan. Namens ICCO is Egbert Hoving, relatiebeheerder Ethiopië, aanwezig. Hij geeft aan waarom en hoe ICCO de organisatie Forum for Environment steunt. Dat de BiD Challenge kansen biedt voor ICCO-partners in ontwikkelingslanden en dat ICCO via de BiD Challenge met potentiële partners in aanraking komt, zal worden toegelicht door Miriam Winkel. Elise Vonk verwoordt het belang van de BiD Challenge voor Share People. Share People organiseert uitwisselingen naar ontwikkelingslanden om ondernemerschap te stimuleren tegen armoede. De BiD Challenge is voor Share People een uitgelezen kans om bedrijfsplannen gerealiseerd te krijgen.

Meer informatie over de BiD Challenge: www.bidchallenge.org Het bedrijfsplan is op te vragen bij de contactpersonen van Share People en ICCO.

Contactpersoon Share People: Elise Vonk, telefoon 030-8801563, e-mail evonk@sharepeople.nl Contactpersoon ICCO, Miriam Winkel, telefoon 030-8801526 of 06-13437355, e-mail miriam.winkel@icco.nl


* ICCO, Joseph Haydnlaan 2a Utrecht
voor een routebeschrijving zie www.icco.nl


---- --