Ingezonden persbericht


Persbericht Halt Nederland - 25 september 2006

Nieuw lespakket van Halt en de mogelijkheid om een les bij te wonen

'We hadden geen geld, maar we wouden het hebben, dus namen we het mee.' 'Ik hou er sowieso niet van als iemand aan mijn spullen zit.' 'Nou, en toen gingen we 'plaatje zeilen'.'

Deze citaten komen uit de film Je kan het zelf bedenken, die hoort bij het gelijknamige nieuwe voorlichtingspakket dat Halt deze maand presenteert.

Je kan het zelf bedenken

De preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit mogen steeds rekenen op veel belangstelling van pers en publiek. Maar alles staat of valt met het geven van de juiste informatie aan de jongeren zelf en hen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. Dit is wat Halt doet met Je kan het zelf bedenken. In de lessenreeks staan twee onderwerpen centraal, namelijk de eigen verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes en het vergroten van het bewustzijn van de gevolgen van criminaliteit, niet alleen voor de jongere zelf, maar ook voor het slachtoffer, de omgeving en de samenleving in het algemeen. De lessenreeks is interactief opgezet, met een grote diversiteit aan werkvormen. Tegelijkertijd wordt alle basisinformatie gegeven die jongeren moeten hebben over jeugdcriminaliteit.

(Gebrek aan) respect, overlast en digipesten
Aansluitend op actuele ontwikkelingen presenteert Halt, naast de meer algemene lessen over jeugdcriminaliteit, groepsdruk en waarden en normen, twee lessen over actuele thema's, te weten digitaal pesten en overlast en de relatie met (het gebrek aan) respect. Wat is precies digitaal pesten, wat is het verschil met gewoon pesten, wat kun je eraan doen en wat niet, hoe kun je het beste reageren? En welke normen heb jij en wat is voor jou respect? Hoe zit dat voor een ander en hoe ga je daar mee om? Wat heeft respect met overlast te maken? In de twee themalessen staan deze vragen centraal.

Les bijwonen?
Een lesmethodiek laat zich het beste beoordelen in de praktijk. Daarom bieden wij u de mogelijkheid om een les op een school bij te wonen.

Voor vragen, verdere informatie, interviews et cetera kunt u contact opnemen met Halt Nederland, Jolien Verweij, telefoonnummer 071 750 21 00.

Wat doet Halt?

Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit bij jongeren tot 18 jaar. Van de gemiddeld 50.000 jongeren per jaar die door de politie aangehouden worden, gaan er zo'n 20.000 naar een Halt-bureau voor een Halt-afdoening (12-18 jaar) en zo'n 2000 voor een Stop-reactie (12-min). Halt Nederland is de landelijke organisatie van de Halt-sector en ondersteunt het werk van de Halt-bureaus, in samenspraak met relevante (keten)partners. Deze ondersteuning bestaat onder andere uit dienstverlening, belangenbehartiging en beleidsontwikkeling en -onderzoek. Halt Nederland ontvangt een subsidie van het ministerie van Justitie.

Halt Nederland is de landelijke organisatie van de Halt-bureaus. Halt-bureaus houden zich bezig met de bestrijding van jeugdcriminaliteit. Tel: 071 750 21 00 Fax: 071 750 21 99
Meer informatie over Halt kunt u vinden op : www.halt.nl


---- --