NVAB pal voor privacy werknemer

Nvab

De NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging voor bedrijfsartsen, vindt het van groot belang dat het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W) klachten van werknemers over de arbodienstverlening verzamelt en vandaag in Nieuwspoort publiek maakt. De NVAB is, evenals BPV&W, alert op mogelijk negatieve effecten van veranderingen in wet- en regelgeving op de kwaliteit van arbodienstverlening. De NVAB gaat daarom graag in op de uitnodiging van het BPV&W voor een ronde-tafelconferentie over dit onderwerp. Op grond van de cijfers uit de klachtenregistratie meent de NVAB echter dat er vooralsnog geen reden is om te spreken van 'verruwing in de arbodienstverlening'.

De Nederlandse bedrijfsartsen hebben jaarlijks meer dan 2,4 miljoen contacten met werknemers. In dat licht is het aantal gemelde incidenten (o.a. van privacyschending) laag. Dat is consistent met ander onderzoek naar de tevredenheid over de dienstverlening door de bedrijfsarts.
Deze maand publiceerde het vakblad Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) een onderzoek waar het BPV&W bij betrokken was (representatieve steekproef onder ruim 2400 verzuimende werknemers). Hoofdconclusie uit dat onderzoek is: werknemers willen bij verzuim een prominentere rol van zowel hun huisarts als hun bedrijfsarts. Ook onderzoek van Heliview laat een stijgende waardering zien voor arbodiensten, waarbij met name de waardering voor de bedrijfsarts steeds positiever uitvalt.

Privacy
Zeker waar het gaat om mogelijke schending van de privacy van werknemers is iedere klacht er één te veel. De bedrijfsarts is immers gebonden aan het medisch beroepsgeheim. Elke werknemer moet op geheimhouding kunnen vertrouwen. Juist vanwege het beroepsgeheim is de privacy van werknemers bij de bedrijfsarts (als medicus) in goede handen.

Feitelijk betekent de geheimhoudingsplicht dat de bedrijfsarts medische gegevens nooit mag doorgeven aan de werkgever. Wat de bedrijfsarts wél mag melden zijn de mogelijkheden en de beperkingen van de werknemer. Bovendien mag de bedrijfsarts mededelingen doen over mogelijkheden voor werk in de nabije toekomst.


------------------------------------------------

Informatie

Meer informatie over de inhoud van dit bericht is te verkrijgen bij de heer P. (Pieter) Rodenburg, voorzitter NVAB, tel. 040-248 13 22, e-mail: nvab@planet.nl.