Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


---

PERSBERICHT

Amsterdam, 25 september 2006

Buurtcijfers Veiligheid: De Baarsjes veiliger
Horecacontroles in De Baarsjes

In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes vond dit weekeinde opnieuw een grootscheepse horecacontrole plaats. Eerder gebeurde dat al in mei en juni. Er zijn 17 horecagelegenheden doorgelicht; er werden geen wapens en drugs aangetroffen. Wel zijn 11 aanhoudingen verricht op grond van de vreemdelingenwetgeving. Ook werd een aantal overtredingen geconstateerd in het kader van de Wet op de Kansspelen, het niet voldoen aan de Wet Loonbelasting en de Identificatieplicht en de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen.

Aanleiding voor de verscherpte horecacontroles in De Baarsjes was een aantal schiet- en steekpartijen, in de eerste maanden van dit jaar. De Baarsjes wil schone en veilige horeca en zet in op strenge handhaving van de regels. Uitgangspunt is: in de horeca wordt niet gedoogd. De intensieve controles lijken effect te hebben: de laatste vijf maanden zijn er geen ernstige incidenten meer geweest in het stadsdeel. Dat het veiliger wordt in De Baarsjes blijkt ook uit de deze week gepubliceerde Buurtcijfers Veiligheid en Leefbaarheid op www.eenveiligamsterdam.nl. Op dit moment zijn de cijfers over mei/juni 2006 beschikbaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het rapportcijfer veiligheid licht gestegen (tot bijna een 7,0); wel nam het aantal aangiften van diefstal gemiddeld iets toe. Dit verklaart de politie o.a. door een toenemend aantal insluipingen ('geveltoerisme') in de afgelopen warme zomermaanden. De Baarsjes wil dat horecaondernemers zich beter aan de regels houden, dat het aantal klachten en meldingen afneemt en dat criminele activiteiten worden aangepakt. Om die doelstellingen te halen wordt er onder meer verscherpt toezicht ingesteld op gelegenheden die een verhoogd risico voor de veiligheid of leefbaarheid vormen. Daarnaast checkt de politie in ieder geval twee maal per jaar álle horecaondernemingen. Als een ondernemer zich niet houdt aan de bepalingen die zijn opgenomen in de vergunning of aan de geldende wet- en regelgeving, start het handhavingsproces/traject. Ondernemers met een ernstig crimineel verleden komen nooit in aanmerking voor een vergunning (APV-bepaling slecht levensgedrag).

Stadsdeel De Baarsjes telt 131 horecagelegenheden. Tot nu toe bijna 60 horecazaken gecontroleerd. De politiecontroles van afgelopen middag- en avond werden uitgevoerd in samenwerking met onder andere de politie, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Vreemdelingendienst.


---
voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rinze van Opstal van de afdeling Communicatie, telefoon: 020 - 5892 762 of 06 - 1299 1741.


---- --