Politie Midden- en West Brabant

Burgerpanel praat mee

TILBURG, 25 september 2006

Burgerpanel praat mee

De Politie Midden en West Brabant heeft regelmatig nieuwe plannen. Om ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij de inwoners van ons werkgebied, bespreken we een aantal ideeën vooraf graag met hen. Dit doen wij een paar keer per jaar in de vorm van een regionaal burgerpanel.

Tijdens zon panelbijeenkomst leggen we een aantal onderwerpen voor. Voorgenomen acties om de veiligheid nog meer te vergroten en onze service naar u verder te verbeteren.

Nazorg woninginbraken

Een voorbeeld van zon onderwerp is nazorg. Dit onderwerp is in een van de eerdere burgerpanels aan bod gekomen. Onder nazorg verstaat de politie bijvoorbeeld het terugbellen naar iemand die bij ons aangifte heeft gedaan. Om te vragen hoe het nu met die persoon gaat en te vertellen wat er met de aangifte is gebeurd. We hebben nazorg
inmiddels ingevoerd voor mensen die slachtoffer geworden zijn van een woninginbraak.

Toen we de plannen voor nazorg met het burgerpanel bespraken, hadden we het idee om ook nazorg te gaan verlenen bij aangiftes van diefstal uit autos. Het panel gaf toen aan dat aangifte doen bij autoinbraak vaak een verzekeringskwestie is; de emotionele impact is in de regel minder dan bij een inbraak in huis. Nazorg is hierbij daarom niet standaard ingevoerd; maatwerk blijft natuurlijk wel mogelijk.

Inbreng

Niet alle onderwerpen zijn geschikt voor een burgerpanel. Alleen die voorstellen waar we als politie nog verandering in kunnen aanbrengen, stellen we aan de orde. Vaststaand beleid wordt niet ter discussie gesteld. Net zoals zaken die in de wet zijn vastgelegd.

Bovendien richt het panel zich op themas die voor de hele regio gelden; lokale themas worden op andere plaatsen besproken. Bijvoorbeeld met wijk- en buurtverenigingen.

Deelnemers

We werken niet met een vast panel, maar nodigen steeds weer andere burgers uit. Tijdens een panelbijeenkomst gaan we met hen in gesprek. We zijn geïnteresseerd in hun opvattingen en meningen en kijken ook wat we mogelijk gezamenlijk kunnen doen. De uitkomsten van het panel verwerken we in onze (beleids)plannen, zodat die beter aansluiten bij onze klant. Dus bij u!

Meer informatie over het regionale burgerpanel?
Mail naar: unit-communicatie@mw-brabant.politie.nl

Auteur: Unit Communicatie Politie Midden en West Brabant