Gemeente Stein


Leefbaarheidsonderzoek Berg a/d Maas
25-09-2006

Net als in Meers viel ook in Berg aan de Maas de opkomst van het aantal inwoners tijdens de bijeenkomst over het leefbaarheidsonderzoek erg tegen. De bijeenkomst vond plaats op 19 september jl. en werd door ca. 20 gemotiveerde belangstellenden bezocht. De inbreng tijdens deze avond was grotendeels een bevestiging van de opgemaakte analyse over de schriftelijke enquête, die vorige week in de Schakel is gepubliceerd.

Diverse ontoelaatbare situaties
De onveilige verkeerssituaties, het gevoel van onveiligheid en de verloedering van de leefomgeving in Berg aan de Maas was kort samengevat de hoofdmoot van de avond. Ofschoon er vanuit de gemeente al diverse maatregelen getroffen zijn, blijven er volgens de inwoners enkele ontoelaatbare situaties op diverse plekken bestaan. Deze situaties zijn intussen doorgegeven aan de betreffende wethouder.

Inwoners bepalen zelf de leefomgeving
Ook in Berg aan de Maas was de algemene conclusie, dat de leefbaarheid van de omgeving grotendeels wordt beïnvloed door de inwoners zelf. Of het nu gaat over gevaarlijk verkeersgedrag, geluidshinder of het deponeren van afval. Bepaalde overlastsituaties worden in de hand gewerkt, omdat er geen maatregelen worden genomen, ze teveel worden gedoogd en mensen er niet op worden aangesproken. De inwoners van Berg aan de Maas hamerden op meer toezicht in de wijk en missen de wijkagent steeds meer. Ze zijn van mening, dat de aanwezigheid van meer blauw op straat preventief werkt.

Voortdurend werken aan de leefbaarheid
De inwoners spraken uit, dat Berg aan de Maas weer het lieflijke dorpje aan de Maas moet worden en willen best met de gemeente hieraan gaan werken. Men wenst een voortdurende dialoog tussen burgers en gemeentebestuur over een leefbare toekomst van het dorp of de wijk. Deze inspraak vinden vooral de inwoners erg belangrijk en dit werd tijdens de avond nog eens bevestigd. In het verleden zijn diverse informatieavonden in Berg aan de Maas gehouden. Een tijdige terugkoppeling of evaluatie over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de met de burgers afgesproken maatregelen vindt echter niet plaats.

Dorpsraad
Hierbij zou een belangrijke functie kunnen zijn weggelegd voor een (op te richten) wijkplatform of dorpsraad. Op uitnodiging van de gemeente gaf een enkeling zich al vast op om samen met de gemeente een volgende avond voor te bereiden, waar een actieplan voor het dorp wordt besproken. Deze bewonersavond zal plaatsvinden in juni 2007.

Alle aanwezigen van de avond krijgen de definitieve sociale structuurschets toegestuurd. Deze zal in elk geval in december 2006 klaar zijn.