Gemeente Amsterdam



Wij Amsterdammers kijken West Side

Amsterdamse real life soap

25 september 2006
-
Bas Kohler

Vanaf maandagavond 25 september is de Amsterdamse reality soap West side op tv. In dertien afleveringen leven we mee met lief en leed van vier families van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse en Nederlandse afkomst. De families worden elkaars nieuwe buren en we zien hoe het contact tussen hen verloopt. Allen worstelen met hun eigen levens en de daarbij behorende thema's zoals: liefde, discriminatie, school, vrienden en werk.

Lancering

Afgelopen vrijdagavond 22 september werd in het Ketelhuis de soap gelanceerd in bijzijn van burgemeester Job Cohen. Ook de burgemeester speelt mee in een van de aflevering van de soap. Hij is zichzelf als hij de sleutel overhandigd aan de eerste bewoners van de wisselwoningen die centraal staan in de soap.

opnames

Wij amsterdammers

De soap sluit aan bij het Actieplan Wij Amsterdammers. Dat richt zich op het versterken van de sociale cohesie door ontmoetingen en dialoog tussen verschillende groepen Amsterdammers te stimuleren. Doordat Amsterdammers met elkaar in gesprek gaan en samen activiteiten ondernemen, leren zij andere gewoonten en culturen kennen en ontstaat meer begrip en respect voor elkaar.

Omdat veel van de beelden die mensen van elkaar hebben via de televisie worden overgebracht, is een tv serie een goed middel om thema's als de leuke en minder leuke kanten van het leven in een grote stad aan de orde te stellen en daarover discussies op gang te brengen.

Real life soap

Real life soap betekend dat de acteurs vooral zichzelf zijn en pas op de draaidag de te spelen scene te horen krijgen. Geen uitgeschreven teksten dus. Het is een manier van werken die regisseur Harm-Ydo Hilberink met succes toepaste bij de tv serie Finals. De acteurs weten niet wat er in latere afleveringen gaat gebeuren. De serie begint tijdens een buurtvergadering over de stadsvernieuwing. Vanaf dan is alles een verrassing.

Amsterdamse reality soap vanaf maandag 25 september dertien weken lang op At5 op de volgende tijden:

Maandag: 19:30 en 23:55

Herhalingen op:

Woensdag om 21:30 en 00:15 uur

Vrijdag: 21:30

Zaterdag: 18:40 en 00:00