Ingezonden persbericht


Persbericht Postbus 75508 1070 AM Amsterdam T (020) 570 05 38

Nederlandse vrouwen onderschatten borstkankerprobleem

Amsterdam, 25 september 2006 ­ In de maand oktober staat wereldwijd de strijd tegen borstkanker centraal. KWF Kankerbestrijding heeft een onderzoek uitgevoerd bij vrouwen naar hun kennis over borstkanker. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen denkt dat borstkanker minder vaak voorkomt dan eigenlijk het geval is.

Aan het kwantitatieve onderzoek, uitgevoerd door GfK Panel Services Benelux, hebben twee groepen vrouwen deelgenomen. Vrouwen tussen de 18 en 49 jaar en vrouwen ouder dan 49 jaar (totaal aantal respondenten:492). Het meest opvallende uit het onderzoek is dat een ruime meerderheid, 55-65% van de vrouwen, het aantal nieuwe gevallen van borstkanker onderschat. Het aantal vrouwen dat jaarlijks overlijdt, wordt door 61% van de vrouwen lager geschat dan de werkelijkheid, ongeacht de leeftijdscategorie. En bijna tweederde van de vrouwen denkt pessimistischer over de `5-jaarsoverleving' dan de feitelijke 80%. Uit dit onderzoek blijkt eveneens dat 83-94 % van beide groepen vrouwen vindt dat dankzij onderzoek de behandelmethoden en overlevingskansen zullen verbeteren.

Dit onderzoek geeft veel inzicht over hoe vrouwen over de ziekte borstkanker denken. KWF Kankerbestrijding gebruikt de resultaten uit het onderzoek om de voorlichting over borstkanker te intensiveren.

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland bij vrouwen: 1 op de 9 vrouwen zal ooit in haar leven borstkanker krijgen. Jaarlijks krijgen circa 12.000 vrouwen de diagnose borstkanker. 75% van de vrouwen die borstkanker krijgen zijn 50 jaar of ouder.

KWF Kankerbestrijding wil in de borstkankermaand vooral het belang van borstkankeronderzoek onderstrepen. Want alleen door wetenschappelijk onderzoek is het mogelijk om daadwerkelijk vooruitgang te boeken. Jaarlijks financiert KWF Kankerbestrijding zo'n 30 onderzoeksprojecten op het gebied van borstkanker in de academische ziekenhuizen en het NKI-AVL, een investering van ongeveer 14 miljoen euro.

Enkele activiteiten van KWF Kankerbestrijding rondom de borstkankermaand:
· De Campagne Stop Borstkanker, geef voor onderzoek. Sylvana Simons, Ruth Jacott, Catherine Keyl en Mieke van der Weij vragen publiekelijk, gehuld in een roze lint, om aandacht voor het belang van wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker.

· KWF Kankerbestrijding verkoopt een roze geluksarmbandje. De opbrengst is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker. Bestellen kan onder andere via de site: www.stopborstkanker.nl en bij diverse verkooppunten.
· Hunkemöller, Inwear, Hallmark, Hema en Elle ondersteunen de strijd tegen borstkanker van KWF Kankerbestrijding. Voor hun activiteiten zie www.stopborstkanker.nl