Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

itSMF start Early Adopter Group ISO20000
Lunteren - Donderdag 20 september.

Een grote groep enthousiaste ondernemingen heeft zich onder de hoede van kennisplatform itSMF Nederland verenigd in de ISO20000 Early Adopter Group. Doelstelling van de groep is het bevorderen van de kwaliteit van IT-dienstverlening aan de hand van de nieuwe internationale ISO-norm: ISO/IEC 20000.

ISO200000 is vorig jaar december vastgesteld als de standaard voor IT Service Management. De norm kwam voort uit de Britse BS15000 standaard en vindt nu wereldwijd gretig aftrek. Met de transitie van BS15000 naar ISO20000 is een enorme versnelling in gang gezet van het objectiveren en meetbaar maken van IT-dienstverlening. Nederland, dat bepaald niet voorop liep in het gebruik van BS15000, maakt nu met de ISO20000 Early Adopter Group van itSMF een inhaalslag.

Daar zijn goede redenen voor: met ISO20000 is eindelijk een duidelijke, concrete, objectieve, en vooral ook internationaal erkende standaard voor IT-dienstverleners in de markt gezet. En met de mondialisering van tal van bedrijven en IT-diensten is dat laatste van cruciaal belang. Na een 15-tal jaren waarin de IT-services industrie zich vooral heeft geconcentreerd op het beheersen van de processen en de ontwikkeling van personele competenties, is nu met ISO20000 de eerste objectieve maatstaf voor de kwaliteit van de IT-dienstverlener binnen bereik gekomen.

ISO20000 verheugt zich in de warme belangstelling van itSMF-leden. De vereniging heeft zeer positieve feedback ontvangen op een aantal kennismakingsessies waarin ze de norm aan haar achterban presenteerde. Met de Early Adopter Group wil de vereniging concreet invulling geven aan de verspreiding van kennis over het hoe en wat van de nieuwe standaard. De doelstelling van de groep is het uitwisselen en vastleggen van ervaringen met de invoering van de standaard, en die voor een groter publiek bekend te maken. Publicaties over de invoering van ISO20000 worden medio 2007 in het vooruitzicht gesteld.

Op het gebied van opleidingen zijn al initiatieven in de markt genomen; diverse trainers bieden trainingen op basis van ISO20000 aan, en EXIN, het Nederlandse Exameninstituut voor Informatica, heeft de eerste examens Service Quality Management Foundation (SQMF) al afgenomen.

Leden van de Early Adopter Group zijn afkomstig uit zowel het bedrijfsleven als de dienstverleners zelf: aan beide kanten bestaat nadrukkelijk de behoefte aan een kwaliteitsslag. Mieke Roelens, van het Belgische CTG, heeft een dubbele reden om aan het initiatief deel te nemen: "Wij willen niet alleen onze interne IT-dienstverlening op orde brengen, maar ook aan onze Europese klanten kunnen aantonen dat we goede diensten kunnen leveren."

Het ISO20000 Certificaat is een verklaring over de blijvende kwaliteit van de organisatie en geen eenmalige prestatieverklaring. Voor dat doel heeft de itSMF tegelijkertijd een ander initiatief in het leven geroepen: de IT Services Benchmark Q-Monitor. Deze benchmark zal sterk gericht zijn op de inhoud van de ISO20000 standaard.

Op verzoek van de Nederlandse Raad voor Accreditatie werkt itSMF bovendien aan de instelling van een Centraal College van Deskundigen (CCvD), dat voor de certificerende instanties zoals KEMA, DNV, Lloyds, TUV en KPMG als centraal college de specificaties voor de audit-norm zal helpen ontwikkelen. Daarmee wordt invulling gegeven aan een verdere standaardisatie van de toepassing van ISO20000 in de praktijk. itSMF werkt in dit verband ook nauw samen met het NEN, het Nederlands Normalisatie-instituut. Het CCvD zal uiterlijk 1 april 2007 worden ingesteld.

Arjen Droog, directeur itSMF, heeft hoge verwachtingen van het initiatief rond ISO20000: "Eens in de zoveel jaar doet zich een mijlpaal in het vakgebied voor, dit gaat zo'n mijlpaal worden." De itSMF ISO20000 Early Adopter Group is één van de activiteiten van ITSMF rond ISO20000. Andere activiteiten zijn onder andere: de itSMF Benchmarking, congressen en workshops, publicaties en artikelen, onderzoek en onderzoeksrapporten.

Over itSMF
De missie van ITSMF Nederland is het bevorderen en ondersteunen van innovatie en kennisuitwisseling binnen het vakgebied IT Management. itSMF Nederland is hét platform voor IT-serviceorganisaties en opdrachtgevers en leveranciers van IT-diensten. Zij heeft tot doel de innovatie en ondersteuning van het IT management werkveld te bevorderen en uitwisseling van kennis met verwante vakgebieden te stimuleren. Een bijzondere vereniging, want aanbieders en afnemers zijn gelijkelijk vertegenwoordigd.

itSMF ziet dan ook een rol weggelegd als 'kennisbemiddelaar', onder andere door het uitgeven van publicaties en artikelen en het organiseren van bijeenkomsten die zich onderscheiden van commerciële evenementen door hun inhoudelijk zeer hoge kwaliteit in een speciaal op maat gesneden atmosfeer.

Meer informatie over itSMF vindt u op www.itsmf.nl of is te krijgen via Arjen Droog, directeur: 0318-488455, arjen.droog@itsmf.nl.

Meer informatie over de itSMF Early Adopter Group kunt u krijgen via de projectleider: Flip van de Waerdt, te bereiken via flip.van.de.waerdt@itsmf.nl.


---- --