Samenwerking waterschap met Afrikaanse landen meer gestructureerd (25-09-2006)

Waterschap Rivierenland en de Afrikaanse OMVS (Organisation pour la Mise en Valeur du fleuve Senegal) werken sinds 2004 samen aan de bestrijding van een rietsoort, typha. Deze rietsoort overwoekert de rivier de Senegal die door Senegal, Mauritanië en Mali stroomt. In een samenwerkingsovereenkomst die beide organisaties hebben getekend, is geregeld dat het waterschap meedenkt over de oplossing van het probleem.

De typha heeft grote delen van de oevers van de rivier de Senegal overwoekerd. En is ook via de kanalen en toevoersloten de irrigatiegebieden ingedrongen. Door de begroeiing op de oevers van de rivier de Senegal is het voor de mensen daar niet meer mogelijk om daar te wonen en hun groenten te verbouwen. Bij de irrigatiegebieden ontstaat een probleem in de watertoevoer. Ook het peilbeheer is niet goed geregeld. Daarom doet de OMVS een beroep op de expertise van Waterschap Rivierenland op het gebied van beheer en onderhoud van watergangen.

In de afgelopen tijd hebben medewerkers van het waterschap verschillende bezoeken gebracht aan Afrika en de OMVS. Niet alleen ambtenaren bezochten elkaar. Begin dit jaar bracht de dijkgraaf van Waterschap Rivierenland een bezoek aan de OMVS en de hoogste commisaris van de OMVS is ook verschillende keren in Nederland geweest.
De bezoeken waren bedoeld om het probleem in kaart te brengen en kennis over waterbeheer uit te wisselen. Ondertussen is contact geweest met alle partijen die met de rivier de Senegal te maken hebben. De oplossing is tweeledig: enerzijds moet op korte termijn op grote schaal de typha worden verwijderd, anderzijds zal een beheer- en onderhoudsstrategie opgesteld moeten worden. Voor het permanente onderhoud van de rivier zal een beheerorganisatie opgezet worden. Die kan de problemen meer integraal aanpakken. Naast bestrijding van de typha zal de organisatie zich bezig houden met peilbeheer, dijk- en waterbeheer, monitoring, ecologie en verbetering van de waterkwaliteit. Waterschap Rivierenland heeft voldoende kennis en ervaring om de OMVS te ondersteunen en te adviseren bij het realiseren van de oplossingen.

De uitgangspunten van de samenwerking en de oplossingsrichtingen zijn verwerkt in de samenwerkingsovereenkomst. Die overeenkomst staat niet op zichzelf, maar vormt een onderdeel van de afspraken over ontwikkelingssamenwerking die Nederland heeft met de OMVS.