Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht

25 september 2006

Utrecht voor elkaar? Vergeet het maar...

Reactie op de programmabegroting 2007

De eerste begroting van de coalitie van PvdA, Groenlinks, CDA en Christenunie maakt de verwachtingen van Leefbaar Utrecht volledig waar. De ernstige twijfels, die wij in april bij de behandeling van het Collegewensprogramma naar voren hebben gebracht, zijn volledig bevestigd.

De verhoging van het leefbaarheidsbudget, die door de coalitie zo trots wordt rondgebazuind, is volledig een sigaar uit eigen doos geworden. Alle potjes die door de burgers in de eigen wijk konden worden besteed, zijn bij elkaar geschraapt en in één pot gestopt. De 1,8 miljoen zogenaamd nieuw geld, gaat ten koste van het onderhoud van straten en stoepen in de wijken; óók daar betalen de wijkbewoners feitelijk de rekening.

Op het onderhoud van straten en pleinen wordt zwaar bezuinigd, zodat het achterstallig onderhoud van onze stad weer zal oplopen. Waar de stad op initiatief van Leefbaar Utrecht net was begonnen met het inlopen van achterstallig onderhoud aan bruggen, straten, parken en pleinen, laat dit College doelbewust de boel weer versloffen.

En dat terwijl de stad maar liefst 27 miljoen euro extra uit het gemeentefonds krijgt van het rijk. Een cadeautje in het zicht van de verkiezingen. 27 miljoen waar, in april bij het tot stand komen van het collegewerkprogramma, niet op was gerekend. Des te schandaliger is het dat dit College de Utrechters 4,5 miljoen euro extra uit de zak gaat kloppen via afvalstoffenheffing en rioolrecht.

Wat er volgens Leefbaar Utrecht allemaal mis is met deze begroting, dat zullen we in de komende anderhalve maand aan het College en de gemeenteraad duidelijk maken. Het is ons duidelijk dat de keuzes anders moeten, op deze manier komt Utrecht echt nooit voor elkaar!


--- einde persbericht ---