Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

nieuw boek over de economische kansen van de Veluwe "De Veluwe verdient beter"

Arnhem, 25 september 2006

Tom Bade, die vorig jaar het boek "Van Betuweroute naar Veluweroute" schreef over de Nederlandse natuurontwikkeling op de rails heeft een nieuw boek geschreven over de economische kansen van de Veluwe, getiteld "De Veluwe verdient beter."

In dit boek onderzoekt en presenteert hij de Veluwe als grootste en mooiste bedrijventerrein van Gelderland, een zogenaamde "banenmotor". Bade schrijft onder meer over een verschuiving in de economie naar een beleveniseconomie waarin de Veluwe een belangrijke rol speelt. Het betoog van de auteur over de economische kansen, toegevoegde waarde en bijzondere kenmerken van de Veluwe voert de lezer met tabellen, getallen en prachtige plaatjes van de Veluwe.

Zo wordt onder andere betoogd dat toerisme en recreatie belangrijke dragers zijn van de economie van de Veluwe. In totaal gaat het om een jaarlijkse omzet van ruim 534 miljoen euro en creëren de twee sectoren ruim negenduizend fulltime banen. Deze gegevens zijn gebaseerd op de omzet van alle recreatiebedrijven op de Veluwe waarvan is aangenomen dat hun omzet afhankelijk is van de aanwezigheid van de natuur. Verder is ook gekeken naar het bekende fenomeen dat wonen in en rond natuurgebieden leidt tot een toegevoegde waarde op de verkoopprijs van een woning. Voor het onderzoeksgebied gaat hier om een bedrag van minimaal 4,1 miljard aan extra WOZ-waarde die direct kan worden herleid tot de natuur.

Het boek is het waard om bekeken, besnuffeld en gelezen te worden. Een eerste exemplaar wordt op zaterdag 30 september tijdens de Veluwe Manifestatie overhandigd aan de Commissaris van de Koningin van Gelderland, dhr. C. Cornielje. De Veluwemanifestatie op Landgoed Schovenhorst in Putten, georganiseerd door de Vrienden van de Veluwe is een uniek evenement met debatten, presentaties, fotowedstrijd, muziek en activiteiten voor jong en oud

Tom Bade is opgegroeid in Barendrecht, maar verhuist op veertienjarige leeftijd naar Arnhem, waar hij in een nieuwe wereld belandde en elke dag gulzig zijn nieuwe leefwereld verkende en verliefd werd op de onmetelijke Veluwe. Zijn nieuwe ontdekkingen over sprengen, wild en zandverstuivingen voegt hij toe aan zijn ervaringsschat en worden opgeschreven. Tom's pad leidt onvermijdelijk naar een studie en beroep die doordrenkt zijn van zijn Veluwse verliefdheid. Tom is milieu-econoom en directeur van Triple E een kenniscentrum op het gebied van natuur en economie, waar hij zich inspant voor de verzoening van natuurzorg met de menselijke exploitatiezucht. Daarnaast is hij de voorzitter van de nieuwe Vereniging Vrienden van de Veluwe.

Bibliografie:
Bade, Tom (2005): Van Betuweroute naar Veluweroute: De Nederlandse natuurontwikkeling op de rails. KNNV Uitgeverij. Utrecht. Bladzijden: 48. ISBN: 90-5011-219-6. Prijs: ¤9,95.

Noot voor de redactie (