Gemeente Amsterdam



Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie
Datum 25 september 2006
Kenmerk 134

Persbericht

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht

GEMEENTE MAAKT NIEUWE AFSPRAKEN VOOR NOORD/ZUIDLIJN

Wethouder Tjeerd Herrema en het Projectbureau Noord/Zuidlijn maken nieuwe afspraken met de aannemers en de adviseurs van de Noord/Zuidlijn om de financiële risico's in de toekomst beperkt te houden. Deze nieuwe afspraken leiden tot een kostenstijging (circa 83 miljoen euro) en een latere geplande start van de exploitatie (voorjaar 2013).

Tjeerd Herrema: "De Noord/Zuidlijn is een prachtig, technisch zeer ingewikkeld project dat van groot belang is voor de toekomst van de stad. Maar de afspraken met aannemers en de adviseurs moeten duidelijker worden. In het verleden is daar veel optimisme over geweest, maar het is nu tijd voor realisme. Ik wil een reële planning met harde afspraken."

Contracten
Bij het aanlegbesluit in oktober 2002 zijn bijzondere contracten met aannemers afgesloten. Als gevolg van de talloze technische innovaties die worden toegepast konden de bestekken en de planning nog niet worden 'dichtgetimmerd'. Het betreft de contracten voor Centraal Station en de ondergrondse stations in de binnenstad. Ook de afspraken met het adviesbureau en de rijksoverheid blijken niet altijd even hard te zijn geweest.

Nieuwe afspraken
Met de aannemers worden nieuwe bindende afspraken gemaakt. De gemeente accepteert bij CS en de stations in de binnenstad een extra vertraging en een extra kostenpost, onder de voorwaarde dat de aannemers zich houden aan de nieuwe planning op straffe van een boete. Met de adviseurs worden afspraken gemaakt waarbij zij de werkzaamheden voor een 'fixed price' tot het einde van het project zullen uitvoeren. Wat betreft het rijk: De gemeente is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter over het indexeringstekort.

Dekking
De totale verwachte extra kosten (bouwkosten, advieskosten en extra kosten door vertraging bij projecten als IJsEi en Oosterdokseiland) bedragen circa 83 miljoen euro. Het college van B&W stelt in de begroting van 2007 een dekking voor, waarbij de komende vijftig jaar jaarlijks een bedrag van 0,9 miljoen wordt gereserveerd. Daarnaast wordt volgens dezelfde systematiek een bedrag van 1 miljoen euro per jaar gereserveerd om ervoor te zorgen dat het mogelijke indexeringstekort niet verder toeneemt.

Pb-134