Gemeente Heemskerk


maandag, 25 september 2006

Burgemeester Van der Horst: geen coffeeshop in Heemskerk

HEEMSKERK - Met het oog op het karakter van de gemeente Heemskerk, de openbare orde en veiligheid en de volksgezondheid heeft de burgemeester van Heemskerk het voornemen om het gedoogbeleid ten aanzien van een verkooppunt voor softdrugs in te trekken en een nulbeleid voor coffeeshops vast te stellen.

Tot op heden bestaat in Heemskerk de mogelijkheid dat een Stichting een verkooppunt voor softdrugs gaat exploiteren. Ondanks verschillende initiatieven is een dergelijk verkooppunt nog nooit gerealiseerd. Enerzijds zijn er zeer stringente voorwaarden waaraan een initiatiefnemer moet voldoen. Anderzijds trokken initiatiefnemers zich vaak terug als hen duidelijk werd dat hun commerciële mogelijkheden in Heemskerk ingeperkt werden door het stichtingsmodel.

Burgemeester Van der Horst vindt de vestiging van een verkooppunt voor softdrugs ongewenst in Heemskerk. Heemskerk heeft in de regio geen centrumfunctie en kan worden getypeerd als een woongemeente. De openbare orde en veiligheid is ook snel in het geding als er een coffeeshop wordt gevestigd. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat hasj en wiet (cannabis) niet zo onschuldig zijn als veelal wordt gedacht. Bepaalde groepen jongeren blijken wel degelijk in de problemen te komen, zeker bij veelvuldige consumptie.
---