Gemeente Heusden


Heusden pakt wateroverlast âde Regenboogâaan.

De gemeente Heusden neemt maatregelen tegen de wateroverlast in kelders en bergingen van het appartementencomplex "de Regenboog" in Drunen. Bij hevige regenbuien klagen bewoners regelmatig over volgelopen kelders. De gemeente pakt de wateroverlast aan door het parkeerterrein aan de Aalbersestraat af te koppelen van het riool.

Het afkoppelen van het parkeerterrein zal een aanzienlijke ontlasting zijn voor het riool in de Aalbersestraat. Het is aannemelijk dat met deze maatregel de kans op wateroverlast in het appartementengebouw zover afneemt dat dit alleen nog maar op zal treden bij zeer extreme regenbuien.

Om afkoppeling van het riool mogelijk te maken legt de gemeente waterdoorlatende betonstraatstenen op de rijbaan van het parkeerterrein. Omdat de parkeervakken afwateren richting de rijbaan verdwijnt al het water op het parkeerterrein, buiten het riool om, in de grond.

Eerder dit jaar besloot de gemeente te onderzoeken of het mogelijk is het parkeerterrein en het dak van het appartementengebouw af te koppelen van het riool, en het water via infiltratiekratten in de bodem te laten verdwijnen. Deze oplossing blijkt niet mogelijk vanwege een hoge grondwaterstand en de matige waterdoorlatendheid van de bodem.

De werkzaamheden zijn nog niet begonnen. In overleg met de ondernemers probeert de gemeente het gunstigste tijdstip te bepalen om de overlast zoveel mogelijk beperken.
Geplaatst op: 25 september 2006
Heusden schrapt in regelgeving

Voor het organiseren van bijvoorbeeld een buurtfeest is geen vergunning meer nodig. Kleinschalige evenementen worden namelijk vrijgesteld van vergunningplicht. Dit is een van de besluiten die passen in de ambitie van het college om het aantal regels en vergunningen te verminderen. Daarnaast hoeven kleinschalige bouwaanvragen niet meer aan de welstandscommissie voorgelegd te worden.

Een belangrijke klacht van burgers en bedrijven is de last van de vele regels. Hoewel veel regels een functie hebben, zoals bijvoorbeeld het vergroten van veiligheid, meent het college dat doelen ook op een andere manier te bereiken zijn. Daarom start de gemeente Heusden met het verminderen en vereenvoudigen van onnodig bureaucratische regels. Dit levert klanten minder administratieve lasten op en kortere wachttijden.

Omdat onze inwoners als geen ander aangeven waar de schoen knelt, wil het college een meldpunt "overbodige regels" in het leven roepen. Bij dit meldpunt kunnen inwoners aangeven waar ze overbodige, tegenstrijdige regels ervaren, maar ook waar men te maken heeft met lange doorlooptijden, onbegrijpelijke formulieren of onduidelijke procedures.

Om het aantal regels terug te brengen besloot het college de vergunningplicht te schrappen voor het verkopen van vuurwerk, kleinschalige evenementen en collectes. De verkoopvergunning voor vuurwerk is niet langer zinvol vanwege de aanscherpingen van het vuurwerkbesluit. De collectevergunning kan verdwijnen omdat veel organisaties die collectes houden zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Fondsenwerving, die toezicht houdt op de besteding van ingezamelde gelden.

Tenslotte vindt het college dat voor kleine evenementen geen vergunning meer nodig is. Met name jaarlijks terugkerende, kleinere evenementen leveren weinig overlast of veiligheidsrisico's op waardoor vergunningen geen functie meer hebben. Ook het afsluiten van wegen voor een evenement kan eenvoudiger. Het college heeft gebieden aangewezen waar voor afsluiting een verkeersbesluit niet langer nodig is.

Verder besloot het college dat de welstandscommissie niet langer advies hoeft uit te brengen over kleinschalige bouwplannen, die voldoen aan bepaalde criteria. De afhandeling van deze bouwaanvragen versnelt hierdoor aanzienlijk. Aan de hand van enkele sneltoetscriteria kan eenvoudig worden vastgesteld of de welstandscommissie zich over een aanvraag moet buigen of niet. Geplaatst op: 22 september 2006