Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Grote zorgen over verdwijnen spoorwegovergangen

Den Haag, 25 september 2006

De ANWB maakt zich grote zorgen over het afsluiten van honderden gelijkvloerse spoorwegovergangen in heel Nederland en de gevolgen daarvan voor wandelaars en fietsers. Het afsluiten van deze spoorwegovergangen benadeelt fietsers, wandelaars en ruiters direct in hun mogelijkheden voor recreatie. Volgens de bond betekent dit dat recreatieve routenetwerken worden afgesneden en sociale relaties (familiebezoek) aan weerszijden van spoorlijnen worden bemoeilijkt. Ook zijn er nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid.

De ANWB vreest dat door het noodzakelijk omrijden gemakkelijker de keuze op de auto zal vallen. Bovendien bestaat het risico dat de lokale verkeersveiligheid zal afnemen omdat het verkeer op minder overgangen wordt geconcentreerd en daardoor de verkeersdruk op toeleidende wegen verder toeneemt.

Opheffing van gelijkvloerse spoorwegovergangen gebeurt om de veiligheid op het spoor te verbeteren. Daar heeft de ANWB uiteraard geen bezwaar tegen. De bond vindt echter dat in het veiligheidsbeleid van zowel het ministerie van Verkeer en Waterstaat als Prorail alle vormen van vervoer (fietsers, wandelaars en automobilisten) op één grote hoop worden geveegd. Statistieken van ongevallen laten echter zien dat het overgrote deel van de slachtoffers door aanrijdingen onder bestuurders van motorvoertuigen valt. Het aantal ongelukken met dodelijke afloop tussen treinen en wandelaars, fietsers of ruiters is te verwaarlozen. Volgens de ANWB is het heel goed mogelijk om spoorwegovergangen alleen af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer.

In Nederland vindt het proces met de afsluiting van gelijkvloerse spoorwegovergangen heel geleidelijk en bijna onmerkbaar plaats. Sinds 1980 zijn al 1350 van dergelijke overgangen verdwenen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Prorail streven naar afsluiting van nog eens honderden overgangen in de periode van nu tot 2010.

De ANWB heeft dit voorjaar al brieven naar diverse overheden in het gebied van de Meijerij (gemeenten en de provincie Noord-Brabant) geschreven om deze instanties op het probleem te attenderen.

Donderdag 28 september houdt Prorail een informatieavond in Haaren over de plannen met de spoorwegovergangen in de Meijerij (dat is het gebied tussen Vught,Tilburg en Boxtel). In dat gebied wordt het aantal gelijkvloerse spoorwegovergangen gehalveerd en moeten wandelaars en fietsers te zijner tijd forse omwegen maken. De ANWB kan ook voorbeelden aandragen in de Meijerij van spoorwegovergangen die op de nominatie staan om gesloten te worden.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)