Radboud Universiteit Nijmegen


Promovenda ontdekt nieuwe soorten zeenaaktslakken

Mariene biologie María Fischer deed onderzoek naar zeenaaktslakken van de Chileense kust. Ze maakte een nieuwe inventarislijst van daar voorkomende soorten en vond ook een paar verrassingen; namelijk twee nieuwe soorten. zeenaaktslakken. Ze promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

María Fischer maakte een nieuwe inventarislijst van daar voorkomende soorten (76 soorten verdeeld over 51 geslachten en 32 families), maar vond ook een paar verrassingen: een nieuwe soort van het geslacht Janolus Bergh,1884 (Nudibranchia: Zephyrinidae) afkomstig van Iquique; en een nieuwe soort van het geslacht Flabellina Voigt, 1889 (Nudibranchia:Flabellinidae) afkomstig van Bay La Herradura, Coquimbo aan de noordkust.

De eiermassa van Flabellina Cerveria, een van de twee door Fischer ontdekte en beschreven nieuwe soorten

De resultaten bieden nieuwe kennis en betere inzichten in de biodiversiteit van deze mollusken. Het onderzoek geeft een basis voor verder taxonomisch, evolutionair, biogeografisch, fysiologisch en ecologisch onderzoek, in een geïntegreerde benadering die recht doet aan de fascinerende biologie van deze opmerkelijke en wijdverspreide mariene dieren.

María Angélica Fischer (Santiago de Chile 1966) studeerde mariene biologie in haar geboorteland Chili en kreeg een beurs om in Europa op dit onderwerp te promoveren. Zij rondt haar werk nu af bij prof. Roubos, hoogleraar Cellulaire dierfysiologie, die zelf lange tijd slakken onderzocht.
De eiermassa van Flabellina Cerveria, een van de twee door Fischer ontdekte en beschreven nieuwe soorten