Socialistische Partij

Gerkens: Salaris A2-manager buiten alle proporties

25-09-2006 * Tweede-Kamerlid Arda Gerkens wil dat er opheldering komt over het salaris van de nieuwe directeur van het project A2-Maastricht. Zijn salaris, betaald door Rijkswaterstaat, zou achttienhonderd euro per dag bedragen.

Gerkens Rijkswaterstaat betaalt 1800 euro per dag aan Louis Prompers. Hij is nu nog ambtenaar in de gemeente Maastricht, maar verhuurt zichzelf vanaf 1 oktober voor vier dagen per week aan Rijkswaterstaat om de aanleg van een tunnel onder de A2 bij de stad in goede banen leiden.

"Belachelijk veel geld, dit is buitenproportioneel," zegt Gerkens. Ze neemt dan ook geen genoegen met de verklaring van Rijkswaterstaat, dat stelt dat het lastig was om de juiste kandidaat te vinden. "We wilden Prompers per sé hebben," zo wordt verklaard tegenover Algemeen Dagblad. "Hij ging net voor zichzelf beginnen in en dan betaal je marktconforme prijzen. In de advieswereld zijn deze bedragen niet uitzonderlijk." Gerkens: "Het zal best zo zijn dat sommige adviseurs belachelijk hoge bedragen vragen, maar dan mag minister Peijs uitleggen welke meerwaarde zijn advies biedt dat hij een modaal maandsalaris per dag in rekening mag brengen. Volgens mij ìs dat gewoon niet uit te leggen."