Nederlandse Politiebond


Akkoord bereikt over nieuwe ME-regeling

Gepubliceerd: maandag 25 september 2006.

Op donderdag 21 september 2006 hebben de vakorganisaties en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) overeenstemming bereikt over een herziening van de ME-regeling. De oude regeling dateerde uit 1994.

In de nieuwe regeling wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen basiseenheden en eenheden met een bijzondere taak. De regionale korpsbeheerder blijft verantwoor- delijk voor het beheer van de regionale Mobiele Eenheid en het afstemmen van de inrichting en omvang van de ME op de regionale omstandigheden. Daarnaast heeft de minister behoefte aan kwaliteitseisen op ME-gebied en aan uitwisselbaarheid en unifor- miteit. Steeds vaker wordt immers in regionaal en interregionaal verband een beroep gedaan op (delen van) de ME.

Beschikbaarheid
Het spreekt vanzelf dat in het overleg over de opzet en inrichting van de ME-organisatie een groot aantal rechtspositionele aspecten de revue heeft gepasseerd: taakstelling, getraindheid, certificering en bereikbaarheid en beschikbaarheid. Het zijn vooral de laat- ste twee punten waarover de NPB zijn zorgen heeft geuit. De NPB erkent dat grootscha- lige ordeverstoringen en rampen een onvoorspelbaar karakter dragen. Dat wil echter niet zeggen dat we automatisch akkoord gaan met het 'in het rood' laten doorwerken van collega's. Er dient volgens de NPB altijd een balans te zijn tussen werkbelasting en rustmomenten.

'Horizonbepaling'
Vandaar dat wij met de minister hebben afgesproken dat de nieuwe regeling een zoge- naamde 'horizonbepaling' heeft op de twee artikelen over de bereikbaarheid en paraat- heid van de ME. Deze horizonbepaling houdt in dat de nieuwe ME-regeling komt te ver- vallen als de politiebonden van oordeel zijn dat het (opnieuw) inzetten van politieambte- naren tot onacceptabele situaties leidt. Er moet dan opnieuw onderhandeld worden en opnieuw overeenstemming over de ME-regeling worden bereikt. Na enig duw- en trek- werk is de minister met ons voorstel akkoord gegaan.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 25 09 2006 NPB