Inspectie Verkeer en Waterstaat


25 september 2006: 78 transporten stilgezet bij Europese transportcontrole

De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben van woensdag 20 t/m zaterdag 23 september 2006 op 26 verschillende locaties (Nederlandse hoofdtransportassen) controles gehouden op het vrachtverkeer. In totaal zijn er 848 controles uitgevoerd, waarbij 211 overtredingen zijn geconstateerd. Meer dan 60% van de geconstateerde overtredingen betrof het niet nakomen van de arbeidstijdenwet. In 78 gevallen (9,2%) werd een transport stilgezet. Van buitenlandse overtreders is in totaal voor EUR46.600 aan boetes geïnd.

In het kader van internationale samenwerking voerden de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Nederlandse politie gelijktijdig met andere Europese politiekorpsen controles op de transportsector uit op initiatief van Tispol (European Traffic Police Network). De doelstellingen van deze controles zijn o.a. vermindering van het aantal verkeersongevallen door het verhogen van de verkeersveiligheid en het opsporen van (vervoers-)criminaliteit.

Locaties

De locaties waren o.a.: A1 bij Apeldoorn, A1 bij De Lutte, A2 bij Stein, A9 bij Haarlemmermeer, A15 bij Rotterdam, A16 bij Zevenbergschenhoek, A28 bij Zuidwolde, A58 bij Gilze-Rijen, A67/A73 bij Venlo.

Stilzetten transport

In 78 gevallen (9,2%) werd een transport stilgezet. In 58 gevallen ging dit om een bevel tot staking van de arbeid opgelegd wegens overtreding van de rij- en rusttijden.

Fraude tachograaf

In 25 gevallen werd er misbruik van de controlemiddelen geconstateerd (frauderen met tachograafschijven). Technische manipulaties aan tachograaf en/of snelheidsbegrenzer werden negen maal aangetroffen. Er werd een voertuig aangetroffen die niet was voorzien van een digitale tachograaf en twee chauffeurs reden zonder in het bezit te zijn van een bestuurderskaart op een vrachtauto met digitale tachograaf.

Overbelading

Overbelading met meer dan 10% werd zes keer geconstateerd en onvoldoende zekeren van de lading 3 maal. Tevens werden 35 overtredingen geconstateerd die betrekking hadden op de technische staat van de voertuigen. In 18 van deze gevallen was de aard van de overtreding zodanig dat het euvel ter plaatse verholpen moest worden.

Vervoersvergunningen

Twee transporten werden stilgezet omdat ze plaatsvonden zonder de vereiste vervoersvergunningen. Vijf chauffeurs zijn bekeurd omdat ze niet in het bezit waren van een bestuurdersattest (toestemming voor een niet EU-onderdaan om in loondienst werkzaamheden te verrichten voor een EU-werkgever).

Alcohol

Eén chauffeur kreeg een rijverbod omdat hij onder invloed van alcohol reed (420 ugl).

Valse verlofbrieven

Twee buitenlandse chauffeurs kregen een boete van EUR 4840,- omdat ze gebruikt maakten van valse verlofbrieven en hun tachograafschijven hadden vernietigd. Deze werden echter in snippers teruggevonden. Na een onderzoek bleek dat beide chauffeurs in een periode van 30 uur slechts 2,5 uur rust hadden genoten en de overige tijd hadden gereden.

25-9-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement