Driekwart Nederlanders voor hervorming bio-industrie

Milieudefensie

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat de intensieve veehouderij dier- en milieuvriendelijker moet produceren. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief (JMA). Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO en geeft een representatief beeld van de mening van de Nederlandse bevolking over de bio-industrie. Opvallend is dat ook onder de kiezers van VVD en CDA breed draagvlak bestaat voor hervorming van de bio-industrie.

Als het aan de kiezer ligt, heeft de bio-industrie z'n langste tijd gehad. De veehouderij moet dier- en milieuvriendelijker. Het draagvlak voor veranderingen loopt dwars door de partijen heen: ongeacht op welke partij men stemt, is een ruime meerderheid van de kiezers voor veranderingen. Dat geldt ook voor de kiezers van CDA en VVD. Tweederde van de achterban van de twee regeringspartijen is voor een dier- en milieuvriendelijkere landbouw. Dat is verrassend, omdat CDA en VVD in de Tweede Kamer pogingen om de bio-industrie te hervormen tot nu toe altijd hebben tegengehouden. Milieudefensie en JMA beschouwen de uitkomsten als steun in de rug voor hun onlangs gestarte burgerinitiatief tegen de uitwassen van de bio-industrie.

percentage kiezers voor een percentage kiezers voor een diervriendelijkere veehouderij milieuvriendelijkere veehouderij CDA-kiezers 66 69
PvdA-kiezers 81 72
VVD-kiezers 63 64
Alle kiezers 73 74

Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'Dit onderzoek toont aan dat het ongenoegen in de samenleving over de misstanden van de bio-industrie groot is. Ons burgerinitiatief biedt een historische kans om de bakens te verzetten. Omdat het draagvlak voor hervormingen dwars door de aanhang van alle politieke partijen heenloopt, moeten de nieuwe kamerleden hun eigen antwoord kunnen formuleren op dit maatschappelijk verzoek. Het is een gewetensvraag voor ieder afzonderlijk Kamerlid: wil ik dit nog langer voor mijn rekening nemen, of grijpen we deze kans en gaan we het anders doen.'

Via de site www.stopfoutvlees.nl tekenden tot nu toe al ruim tweeduizend mensen het burgerinitiatief van Milieudefensie en JMA. De deelnemers roepen de (nieuwe) Tweede Kamer op te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van het tropisch regenwoud. Als veertigduizend burgers het initiatief ondersteunen is het parlement verplicht om het voorstel te behandelen.