Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 september 2006


Vragen van het lid Smeets (PvdA) aan de minister-president, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Economische Zaken


over de opvang en reïntegratie van met werkloosheid bedreigde werknemers van NedCar


1. Bent u op de hoogte van de opening van het mobiliteitscentrum automotive in Sittard/Geleen, waarin ketenpartners, overheden en bedrijfsleven op een voor Nederland unieke wijze samenwerken in de opvang en reïntegratie van met werkloosheid bedreigde werknemers van NedCar en toeleveranciers in de automotive?


2. Kent u het krantenbericht waarin wethouder Meekels van Sittard/Geleen zijn verontwaardiging uitspreekt over het niet nakomen van afspraken?


3. Is het juist dat de minister-president tijdens het crisisberaad over NedCar toezeggingen heeft gedaan over de verdeling van de kosten van het mobiliteitscentrum? Zo ja, zijn deze toezeggingen nagekomen?


4. Bent u nog steeds van oordeel dat de toekomst van NedCar en toeleveranciers een thema is van landelijk belang, waarvan niet mag worden verwacht dat de regio deze problematiek alleen kan oplossen?


5. Op welke wijze ondersteunt de landelijke overheid de initiatieven gericht op compenserende werkgelegenheid en sociale mobiliteit?


6. Is het juist dat de provincie Limburg en de gemeente Sittard/Geleen 600.000 euro moeten meebetalen aan het mobiliteitscentrum?


7. Zo ja, kan worden aangegeven op grond van welke argumenten men van oordeel is dat provincie en gemeente zo'n substantiële financiële bijdrage moeten leveren?


De Limburger, 19 september 2006