KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

25-9-2006

Team WINERGY wint sluitingswedstrijden Sneekermeer

Door een protest van als derde geplaatste Marcel De Jong tegen klassement leidster Mandy Mulder, lid van de kernploeg, wint Team Winergy van Maarten Jamin de sluitingswedstrijden op het Sneekermeer.

Ietwat beduusd beklommen Maarten Jamin en zijn team Froukje Kampen, Gert Henk Bakker en Amerens Schurer het podium."Het is nooit echt leuk een serie te winnen door een protest. Gelukkig waren wij er niet rechtstreeks bij betrokken." Aldus Jamin. "Maar aan de andere kant: als er iets fout gaat dan hoort dat bestraft te worden. Rondjes draaien of eruit, dat hoort bij de sport!" En daar wringt nou net de schoen voor kernploeglid Mandy Mulder. Zij heeft dit jaar al diverse protesten verloren, waardoor haar zowel de Wereldtitel als het Nederlands Kampioenschap ontglipten. "Dit was een heel typische situatie in de zeilsport welke wij op het Olympisch niveau bijna dagelijks tegen komen: net buiten de twee scheepslengtecirkel heel dicht onder iemand overstag gaan. En wij zijn er van overtuigd dat we dat volgens de regels gedaan hebben."

Marcel de Jong was er evenzeer van overtuigd dat de dames binnen die cirkel overstag gingen. "Wij vechten ook voor onze plek. Die dames zeilen professioneel en dan mogen ze zulke vergissingen niet maken. Of gewoon hun rondjes draaien." Zonder scheidsrechter op het water wordt het een zaak van woord tegen woord, een moeilijke situatie voor het protestcomité. Mandy diende het comité van haar gelijk te overtuigen, hetgeen zonder getuigen of jury op het water een schier onmogelijke zaak was. "Ik moet wel oppassen dat ik hierdoor niet tè voorzichtig ga varen." zegt Mandy "Als je overal maar achterlangs gaat win je op het Olympisch niveau nooit een wedstrijd!"

Het geheel wordt nog wat pikanter omdat Marcel de Jong tijden het Wereldkampioenschap in een gelijkwaardige situatie een protest verloor van Jamin nadat hij bij een bakboord stuurboord situatie geen rondjes draaide. Nu gaf hij de overwinning aan Jamin door dit protest. Zonder dit protest waren ze tweede geweest achter Mandy. Ook een heel nette prestatie, vooral omdat het team net als op Garda in wisselende samenstelling zeilde. "Mandy heeft laten zien dat ze ook op vlak water haar mannetje staat. Wij kunnen nog wel met haar vechten maar maken toch nét wat meer foutjes en komen af en toe nét een beetje snelheid te kort. Maar daar gaan we met onze zeilmaker Kort en Smits wat aan Jamin.