Gemeente Almelo

Europese prijs voor Almelo's welzijnsproject

Feestje rond prijswinnend project met persoonsgebonden budget welzijn Het project Perspectief met persoonsgebonden budget voor welzijn Almelo heeft de UDITE Innovation Award gewonnen, een prijs van de Europese Vereniging van Gemeentesecretarissen. Dat werd dit weekeinde bekend gemaakt tijdens een conferentie van Udite op Malta. De jury vond het idee van een PGB voor welzijn zeer innovatief, verrassend eenvoudig en effectief en goed toepasbaar in andere Europese gemeenten.

Het persoonsgebonden budget (PGB) voor welzijn is een bedrag van maximaal 450 euro dat chronisch zieken of gehandicapten kunnen gebruiken voor vrije tijdsbesteding. Daarbij is niets op voorhand uitgesloten: de mensen moeten kunnen dromen. Het doel is deelnemers uit hun sociaal isolement halen en hun welbevinden vergroten. De kracht van het project zit in zijn eenvoud en in de positieve en mensgerichte benadering van de deelnemers.
Deelnemers besteden hun PGB Welzijn aan uiteenlopende zaken zoals aangepaste zwemles, een seizoenskaart voor Heracles Almelo of een tweedehands brommer. De effecten zijn positief en soms zelfs verbluffend. Door het project krijgen deelnemers weer perspectief in de vorm van nieuwe activiteiten, nieuwe contacten en nieuwe gespreksonderwerpen.
Het nieuws werd bekend gemaakt in Almelo Actueel, het radioprogramma van de Gemeente op Omroep Almelo. Daar was gebak voor twee van de deelnemers, Henk Koedam en Gülsen Kaya.