KNWV

Nieuwsbericht Zeilen


23-9-2006

NK Zeeilen - lichtweer zeilen op tweede dag NK Zeezeilen

Startschip de Togo steekt zaterdagochtend vroeg van wal. Ruimschoots op tijd ligt ze zes mijl uit de kust voor Zandvoort. Verder dan vrijdag, want vandaag varen de IMS-gemeten schepen en de
eenheidsklasse Pion een middellange afstandsrace waarvoor ze minstens een uur of vijf nodig hebben. ,,Ze moeten als echte zeezeilers laten zien dat ze ook op langere rakken goed uit de voeten kunnen, verklaart de wedstrijdleiding. Alleen de X-35 klasse vaart achtereenvolgens drie korte afstandsraces.

Supersnelle ribs (rubberboten met vaste kiel) scheuren stuiterend over een kalm zeetje. Met meer dan manshoge boeien markeert hun bemanning start en finish. Vanaf de start moeten de schepen tegen de wind opkruisen. Terug varen ze voor het lapje. Wind 90 graden stelt de wedstrijdleiding vast, dus pal oost. Verzwaard met in beton gegoten stukken staal blijven de boeien op hun plaats. Na een windschifting wordt de koers verlegd naar 120º.

De IMS-I poule begint met een general recall: valse start. Bij de tweede start sluipen enkele schepen handig langs de Togo en vallen op volle snelheid in het startschot. De tijd zal leren wat er uren later van die voorsprong over is. Team Heiner Pups, inderdaad de zoon en diens kornuiten, beginnen de lange race met vele scheepslengten achterstand. Briljante tactiek, overmoedige knapen of toch in de war? IMS-II maakt een tumultueuze maar schone start en de dertien scheepjes kruisen zonder averij op naar de boei voor IJmuiden. Over stuur- of over bakboord; de tacticus aan boord beslist. En dat is lang niet altijd de schipper, weten de kenners.

Ook de Pionnen beginnen met halsbrekende toeren aan hun lange tocht. Enkele proberen de verf van de Togo af te varen, zo dicht scheren ze langs voor een gunstige start. Hun elegante belijning valt op. Vergeleken met een modern ontwerp als de X-35 uit Denemarken hebben ze echter minder binnenruimte en een nadeliger rating, alweer volgens de kenners.

De zestien X-35 scheepjes overschrijden en masse voortijdig de startlijn. Schutter Han verknalt heel wat patronen om de meute in bedwang te houden. Bij de tweede start is er verwarring over de gehesen vlaggen. Een schipper beklaagt zich telefonisch. Terecht, oordeelt de jury. Pas de derde start is clean. Eindelijk witte rook uit het startgeweer.
De lucht trekt dicht en in een miezerige regen kruisen de X-en op. Het eerste rak over bakboord blijkt al snel gunstiger dan dat over stuurboord. Tacticus, daar ga je.

Met bolle spinnakers komt een breed front van X-35ers vóór de wind omlaag en de genua omhoog. Sommigen klaren de klus stukken sneller dan hun rivalen. Hier worden scheepslengten winst geboekt.

De zeildag loopt wat uit. Rekenmeester Leo Eggink maakt de tussenstand op. Het steigerbier in de haven staat koud. Het vlot loopt vol.

Voor uitslagen, kijk op onderstaand internet adres. De foto's zijn gemaakt door Thom Touw

Internetadres: www.nkzeezeilen.nl
E-mailadres:f.glas@quicknet.nl