Radicalisme gelokaliseerd

SGBO heeft onderzoek gedaan naar een effectieve rol voor gemeenten in de aanpak van radicalisme en radicalisering. In het onderzoek staat de visie van gemeenten centraal.

Enerzijds is onderzocht welke rol in de aanpak van radicalisering gemeenten voor zichzelf zien en hoe zich dat verhoudt tot het rijksbeleid. Dat er verschillen zijn is op zich geen probleem, de lokale situatie kan afwijken van het landelijke beeld. Er zijn echter ook verschillen die een effectieve lokale aanpak in de weg staan. De koppeling met terrorisme is daarvan het belangrijkste. Voor de rijksoverheid zijn de incidenten die zich wereldwijd en in Nederland hebben voorgedaan reden geweest om een aanpak te ontwikkelen. Gemeenten zien dit anders. Zij hebben het over radicalisering en zien wel een ontwikkeling waarop zij alert moeten zijn, maar leggen niet de relatie met terreur. Ook is voor gemeenten van belang dat radicalisme in brede zin wordt gedefinieerd, dus zowel rechts-extremisme als radicale islam en dierenrechtenactivisme. In de aanpak richten gemeenten zich dan voornamelijk op de zogenaamde 'zachte' aanpak, waarin aandacht voor integratie, welzijn, waarden en normen. Signaleren is volgens gemeenten (en ook de rijksoverheid) een belangrijke element uit de aanpak. De combinatie van kennis en expertise van diverse professionals tezamen, draagt ertoe bij dat signalen van radicalisering tijdig worden opgepakt. Met signaleren voorkom je niets, daarvan zijn ook gemeenten zich bewust. Een effectieve vorm van ingrijpen is steeds afhankelijk van de fase in het radicaliseringsproces.

Anderzijds zijn de mogelijkheden van de regierol voor gemeente 'vertaald' naar de lokale aanpak van radicalisme. Gemeenten kunnen op verschillende wijze invulling geven aan die regierol, dat heeft te maken met het kunnen en willen inzetten van de gemeentelijke doorzettingsmacht en de mate waarin gemeenten in staat zijn het beleid inhoudelijk vast te stellen. Ook op dit terrein zijn verschillen tussen gemeenten waarneembaar. Het grootste deel van de gemeenten vervult de regierol van 'facilitator'. In de aanpak van radicalisering geen onbelangrijke taak, maar het kan effectiever. Voor een goede invulling van de regierol is van belang dat gemeenten de balans vinden tussen inhoud en proces, tussen kennis en relaties. Naast traditionele sturingsinstrumenten maken dan ook procesmanagement en netwerkmanagement onderdeel uit van de (aan)sturing door gemeenten. Als beheersingsgerichte regisseur is de gemeenten in staat om op het lokale terrein haar verantwoordelijkheid te nemen in de aanpak van radicalisering.

Den Haag, 29 september 2006

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mirte de Vries, tel 070 373 8705 of 06
11374020.

SGBO
Postbus 30435

2500 GK Den Haag