Ingezonden persbericht


Primeur: Koninklijke titel aangevraagd voor natuurgebied de Veluwe

Arnhem, 25 september 2006

Voor het eerst is de titel 'koninklijk' aangevraagd voor een natuurgebied. Vandaag hebben de Gelderse Milieufederatie (GMF) en de Vereniging Vrienden van de Veluwe de 20 burgemeesters van de gemeenten op de Veluwe per brief gevraagd om het natuurgebied de Veluwe de 'Koninklijke status' te verlenen. Het grootste laagland natuurgebied van Noord West Europa voldoet aan eisen die ook aan bedrijven en verenigingen gesteld worden.

De initiatiefnemers zouden het waarderen wanneer het predicaat Koninklijk niet langer beperkt zou blijven tot bedrijven als Shell en DSM en verenigingen als ANWB en KNVB, maar ook zou gelden voor een zo vorstelijk natuurgebied als de Veluwe. Waarom mag een sigarenfabriek of oliemaatschappij wel koninklijk heten en een natuurgebied niet?

Volgens de daarvoor geldende procedure is de brief, met het verzoek om de Veluwe van het predicaat vorstelijk te voorzien, verstuurd aan alle burgemeester van gemeentes op de Veluwe, te weten: Arnhem, Apeldoorn, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe-Vaassen, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renkum, Rheden, Roosendaal, Twello-Voorst, Wageningen en Zutphen.

Volgens de procedure zullen de burgemeesters van deze gemeenten het verzoek zenden aan de Commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer Cornielje. Vervolgens doet het kabinet van de Commissaris grondig onderzoek. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek, maakt de Commissaris van de Koningin vervolgens een advies en stuurt dit met de aanvraag naar de particulier secretaris van Hare Majesteit de Koningin. Aan de hand van de adviezen neem Koningin Beatrix zelf een beslissing. De Commissaris van de Koningin of de burgemeester reikt bij een positief besluit, de bij het predicaat horende oorkonde uit in een feestelijke bijeenkomst. Daarna mag ook de Koninklijke Kroon toegevoegd worden aan het logo.

Uniek verzoek
Hare Majesteit zou echter bij een besluit om de Veluwe "vorstelijk" te maken, niet de letter, maar de geest van de regels centraal moeten stellen, omdat de eer om het predicaat te ontvangen vooralsnog juridisch alleen is voorbehouden aan bedrijven en verenigingen. De Gelderse Milieufederatie (GMF) en de Vereniging Vrienden van de Veluwe hebben dus een uniek verzoek ingediend.

De Veluwe bestaat natuurlijk al veel meer dan honderd jaar (namelijk zo'n 150.000 jaar), neemt een zeer bijzondere plaats in, verspreidt geen politieke of religieuze opvattingen, is levenskrachtig, heeft maatschappelijk aanzien en goede naam en faam en voldoet aan eisen die ook aan bedrijven en verenigingen gesteld worden. Bovendien is het koningshuis altijd verbonden geweest zowel met de natuur in het algemeen, als met de Veluwe (Kroondomeinen, Paleis het Loo) in het bijzonder. Zij kan dit unieke en ronduit vorstelijke natuurgebied dus goed op waarde schatten. De blijk van waardering van de Koningin is een extra stimulans voor bedrijven en verenigingen om zich excellent te blijven gedragen. Zo'n compliment dat tot in verre buitenlanden gezien wordt, zou voor de Veluwe zeker op zijn plaats zijn.

Veluwemanifestatie
Binnenkort kunt u zelf ervaren dat de Veluwe van onschatbare waarde is. Want op zaterdag 30 september organiseren de Gelderse Milieufederatie en de nieuwe vereniging Vrienden van de Veluwe de Veluwemanifestatie op Landgoed Schovenhorst in Putten. In samenwerking met Bureau Veluwe Ranger worden 's ochtends fiets- of wandeltochten georganiseerd. Aansluitend zijn er discussies en presentaties, onder andere over een belevingsonderzoek onder Veluwenaren en over de vraag hoeveel (inter)nationale aandacht de Veluwe verdient. Daarnaast vinden allerlei activiteiten plaats, zoals een Veluwemarkt met streekproducten en de fototentoonstelling Verborgen Veluwe van Ruben Smit (BBC Wildlife Photographer 2005). Speciale gastvrouw en gespreksleider bij debatten is op deze dag Angelique Kruger, bekend van RTV Gelderland. Vanwege de recentelijk ingediende unieke aanvraag om de Veluwe als eerste natuurgebied de vorstelijke status toe te kennen, zal de organisatie ook symbolisch een kroontje op de Veluwe zetten. Kom naar dit wervelende evenement waar u de onschatbare waarde van de Veluwe, het grootste laagland natuurgebied in Noord West/Europa kunt horen, zien en proeven! Een overzicht van het volledige programma van de Veluwemanifestatie vindt u op www.geldersemiliefederatie.nl of www.vriendenvandeveluwe.nl. De Veluwemanifestatie wordt gesteund door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kasteelen en Provincie Gelderland.

Noot voor de redactie (