spring naar de tekst


Minister stelt maatregelen voor om groei van het speciaal onderwijs te remmen

Minister Van der Hoeven heeft onlangs een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin zij aangeeft dat het speciaal onderwijs (so) de afgelopen jaren fors is gegroeid. Het aantal leerlingen in het so nam van 2000 tot 2005 toe van ruim 53.000 tot meer dan 78.000. Deze groei brengt voor OCW toenemende kosten met zich mee.

Om deze kostenstijging een halt toe te roepen wil de minister beperkende maatregelen nemen. Zo stelt ze voor de aanvragen voor leerlinggebonden financiering (rugzakje) strenger te gaan beoordelen. Ze wil gaan variëren in de hoogte van de rugzak en het geld niet meer rechtstreeks naar de school sturen. Deze maatregelen hebben met name betrekking op leerlingen uit cluster 4 (gedragsproblemen).

Van der Hoeven wil de groei van het speciaal onderwijs ook stoppen door de reguliere scholen opdracht te geven hun zorgstructuur te verbeteren. Dat moet er volgens de minister toe leiden dat de scholen veel minder zullen doorverwijzen naar het so.

De CG-Raad is het niet eens met de maatregelen die de minister voorstelt.
Samen met alle onderwijsorganisaties is een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast hebben Balans, FvO en CG-Raad een brief naar de minister gestuurd om aandacht te vragen voor de gevolgen van haar voorstellen voor leerlingen uit cluster 4.

Verdere informatie

+ De brief van de minister

+ De brief van de onderwijsorganisaties
+ De brief van FvO, Balans en CG-Raad

(Geplaatst: 25 september 2006)