Gemeente Beuningen


Evaluatie vrijwilligersbeleid

Het college heeft de evaluatienotitie vrijwilligersbeleid vastgesteld. In de gemeente Beuningen zijn veel mensen actief als vrijwilliger. Bijvoorbeeld als welpenleider bij de scouting, journalist bij de lokale omroep of dierenverzorgster op de kinderboerderij. Maar er werken ook vrijwilligers in het verpleeghuis, op de basisschool, bij de voetbalclub, het theater of het tienercentrum. Vrijwilligers zijn dus erg belangrijk voor de gemeenschap. Vandaar dat ook de gemeente dit ondersteunt, bijvoorbeeld in de vorm van cursussen, vrijwilligersbijeenkomsten en een collectieve verzekering.

In 2002 is door de gemeenteraad het huidige vrijwilligersbeleid vastgesteld. Nu, 4 jaar later, wordt dit beleid geëvalueerd. Daarom is begin dit jaar aan alle vrijwilligersorganisaties via een enquête gevraagd wat zij van het beleid vinden. Tijdens de commissie Samenleving van 2 oktober mogen de organisaties bovendien meepraten over dit beleid.

Uit de enquête is onder meer gebleken dat het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) onvoldoende bekend is bij de vrijwilligers en de vrijwilligersorganisaties. Ook hebben maar weinig Beuningse verenigingen deelgenomen aan de aangeboden cursussen. En hoewel de vrijwilligersbijeenkomsten redelijk zijn bezocht waren de respondenten over de opzet hiervan niet erg enthousiast. Tot slot maakt maar een beperkt aantal verenigingen gebruik van de collectieve vrijwilligersverzekering.

De notitie evaluatie vrijwilligersbeleid komt op 10 oktober aan de orde in de raadsvergadering. De raad wordt daarbij ook gevraagd om extra middelen beschikbaar te stellen om zo het bestaande beleid te verbeteren en tevens een aantal nieuwe projecten op te starten.

Klik hier voor meer recente collegebesluiten.