Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 september 2006


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over een Iraaks gezin dat gescheiden leeft


* Is het waar dat door een gescheiden vertrek uit Irak en mede in verband met het Verdrag van Dublin de asielprocedures van een Iraaks gezin in verschillende landen (Nederland en Duitsland) is afgedaan?


* Is het waar dat de man die begin 2000 Irak heeft verlaten, vanuit Duitsland heeft verzocht om in Nederland te kunnen worden herenigd met zijn vrouw en kinderen die op dat moment in het bezit waren van een verblijfsvergunning op grond van het categoriale beschermingsbeleid?


* Waarom heeft Nederland de behandeling van de asielaanvraag, zoals destijds is verzocht door de Duitse autoriteiten, niet overgenomen?


* Bent u ervan op de hoogte dat de man in Duitsland is toegelaten als vluchteling en in het bezit is gesteld een verblijfsvergunning, maar dat zijn gezin na 9 jaar verblijf in Nederland naar Irak dient terug te keren?


* Levert een eventuele terugkeer naar Irak problemen op voor mevrouw en haar kinderen, gelet op de asielachtergronden van de man?


* Bent u bereid aan mevrouw en haar kinderen een verblijfsvergunning te verlenen opdat de kinderen - die al 9 jaar in Nederland onderwijs volgen - hun schoolopleiding in Nederland kunnen afronden en de man zijn gezin in Nederland kan opzoeken? Zo nee, waarom niet?


Ind dossiernummer: 9710.26.2030