FNV

FNV Bondgenoten: klein metaal komt met eigen WGA-basisverzekering

Afgelopen week hebben de sociale partners in de metaal en techniek een nieuwe WGA-basisverzekering afgesloten. Hiermee wordt het voor bedrijven met minder dan 35 werknemers een stuk goedkoper om zelf het inkomensrisico te dragen van gedeeltelijke arbeidsongeschikten.

Ik ben blij dat we met de sociale partners in staat zijn om het gat te dichten dat door de overheid is gecreëerd. Daarbij komt dat we een kwalitatief hoogwaardige basisverzekering kunnen aanbieden tegen een lage prijs. Het bijzondere is ook dat de vakbonden en werkgeversorganisaties de regie houden op de inhoud en de premie van de verzekering, aldus Jan Berghuis CAO-onderhandelaar van FNV Bondgenoten in de klein metaal.

De premie van de WGA-basisverzekering bedraagt 0,3% en is daarmee zeer concurrerend ten opzichte van de premie bij het UWV (0,47%). Als de verzekering per 1 januari 2007 wordt afgesloten dan is de premie over een periode van drie jaar gegarandeerd lager dan bij het UWV. Bovendien is de basisverzekering toegesneden op de sector en wordt de administratie verzorgd door Mn Services.

In het samenwerkingsverband zitten vertegenwoordigers van NV Schade (de eigen bedrijfstakverzekeraar), Achmea en Interpolis. Mn Services (administrateur van de sector) speelt een belangrijke rol in de uitvoering van de verzekeringen.

De sector metaal en techniek is de eerste die met een eigen alternatief komt voor de de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. In de sector werken 400.000 mensen.


---