25 september 2006

Psycholoog Diederik Stapel hoogleraar consumer science

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

Waarom worden er op een zonnige dag meer computers verkocht? En waarom vervoeren hoogopgeleide ouders hun kinderen momenteel in een bakfiets? Hoogleraar consumer science Diederik Stapel onderzoekt deze en andere vragen over individueel consumentengedrag. Per 1 september is hij benoemd tot hoogleraar aan de Tilburgse faculteiten Sociale Wetenschappen en Economie en Bedrijfswetenschappen.

Diederik Stapel is sinds 2000 hoogleraar cognitieve sociale psychologie. In zijn onderzoek ligt de nadruk op hoe mensen informatie uit hun omgeving (bewust of onbewust) opnemen, verwerken en omzetten in oordelen over zichzelf en anderen. Hij publiceerde onder andere over 'de eerste indruk', vooroordelen, stereotypen en sociale beïnvloeding. Hij toonde onder andere aan dat een onbekende persoon een betere indruk maakt op proefpersonen, als ze van tevoren abstracte positieve woorden hadden gehoord als 'blij' en 'goed'. In Tilburg zal Stapel zich de komende jaren toeleggen op de vraag hoe deze kennis individueel consumentengedrag (aankopen) kan verklaren en beschrijven, met als hoofddoel de psychologische determinanten van economisch gedrag beter te doorgronden. Tevens zal hij de wetenschappelijke leiding op zich nemen van TIBER (Tilburg Institute for Behavioral Economics Research), een interfacultair onderzoekscentrum in oprichting op het snijvlak van economie en psychologie.

Prof.dr. D.A. (Diederik) Stapel (1966, Oegstgeest) studeerde psychologie én communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In beide richtingen studeerde hij cum laude af. Hij verbleef enkele jaren in het buitenland bij de Universiteiten van East Stroudsburg in Pennsylvania (VS), Exeter (Engeland), Chicago (VS), Michigan (VS) en Georgia (VS). In 1997 promoveerde Stapel cum laude in Amsterdam op onderzoek naar de invloed van de omgeving op de eerste indruk die iemand maakt. Hij werkte vervolgens als onderzoeker in Amsterdam en Groningen, waar hij in 2000 benoemd werd tot hoogleraar. Stapel won in 1999 de Jos Jaspers Early Career Award van de European Association for Experimental Social Psychology en ontving in 2003 een Pionier-subsidie van NWO. Hij is ook medeoprichter van sociëteit De Sleutel in Groningen: een ontmoetingsplaats waar kunstenaars, politici, wetenschappers, zakenmensen, journalisten en anderen in besloten kring maatschappelijke en publieke vraagstukken bespreken.

Noot voor de pers
Professor Diederik Stapel is bereikbaar via tel: 013 466 8394, e-mail: d.a.stapel@uvt.nl. Zie voor meer informatie ook: www.stapel.socialpsychology.nl. Informatie over wetenschappers van de UvT is te vinden op www.uvt.nl/webwijs/. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/.