Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Medewerkers provincie Noord-Holland pakken de fiets

Fiets naar je werk: goedkoop, gezond en goed voor het milieu

Een fiets is gemakkelijker te parkeren dan een auto. Benzine is duur en fietsen is beter voor het milieu en gezonder dan autorijden. Dit zijn de belangrijkste redenen voor medewerkers van de provincie Noord-Holland met de fiets naar het werk te gaan, zo bleek maandag 18 september tijdens de landelijke Fiets-naar-je-Werk-dag 2006. Bij de toegangsdeur van de provincie aan het Houtplein hield COS Noord-Holland, centrum voor internationale samenwerking, samen met de provincie Noord-Holland deze dag een speciale actie.

COS Noord-Holland stond 18 september met een bakfiets en twee openbaar vervoerfietsen voor het pand aan het Houtplein. Daar is momenteel een groot deel van de medewerkers van de provincie gehuisvest. Medewerkers deelden informatie uit over de Fiets-naar-je-Werk-dag. Tijdens deze dag stimuleren bedrijven en gemeenten en onder meer ook de provincie Noord-Holland werknemers op hun fiets naar het werk te gaan. De provincie had hiertoe een oproep op het intranet gezet. "Ik ga al de hele zomer met mijn fiets naar mijn werk", aldus Haro Opperhuis de Jong, directeur personeelszaken bij de provincie. "Het is gemakkelijk, want het scheelt problemen met parkeren. Daarnaast is de benzine momenteel heel duur en woon ik dichtbij."

Volgens de directeur pakken veel medewerkers van de provincie de 'Harley trapson', zoals de Vlamingen het zo mooi uitdrukken. "Ik heb wel het beeld van de fietsende provincieambtenaar. Zo staan hier speciaal fietsen voor het dienstverkeer. Soms zijn er dagen dat al die fietsen weg zijn. En gedeputeerde Cornelis Mooij gaat zelfs met zijn fiets op vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland." Ook secretaresse Ellen Muller pakt geregeld de fiets, onder meer voor het ritje naar haar werk. "Ik woon hier maar vijf minuten vandaan." ICT-senior Marianne Wever is maandag met de auto. "Normaal pak ik de fiets, maar nu moet ik spullen meenemen, die ik niet op de fiets kan vervoeren. Ik juich het soort acties als de Fiets-naar-je-werk-dag toe. Met de fiets naar je werk gaan is beter voor het milieu en de gezondheid, en daarnaast: het is toch al druk zat hier."

Goedkoper

Jef van Beurden, secretaris van de Ondernemingsraad, komt altijd met de bus, vertelt hij. "Ik woon op 24 kilometer afstand. Ik heb wel een auto, maar met de bus gaat het sneller. Met de auto sta je veel in de file. Daarnaast is dit veel goedkoper." Toch zijn er ook medewerkers die, ook tijdens de Fiets-naar-je-werk-dag, liever de auto pakken. Een van hen, een extern medewerker die niet bij naam wil worden genoemd, geeft aan dat dit komt doordat hij uit Amsterdam moet komen. "Dan is de auto makkelijker. Maar als ik in Haarlem zou wonen, zou ik ook de fiets pakken."

Behalve over de Fiets-naar-je-werk-dag boden de medewerkers van COS Noord-Holland de passerende provinciemedewerkers ook informatie aan over de ov-fietsen, een speciale huurfiets in het openbaar vervoer, verkrijgbaar bij vele stations in Nederland. Aanmelden voor de fiets kan via www.ov-fiets.nl.

De Fiets-naar-je-werk-dag vormt een onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die jaarlijks in de week van 16 tot en met 22 september plaatsvindt. In deze week wordt duurzame mobiliteit zoals lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik, gestimuleerd. De Week van de Vooruitgang is de Nederlandse versie van de European Mobility Week, een initiatief van de Europese Commissie. Stichting LOAZ, een stichting ter bevordering van duurzame mobiliteit, is in Nederland de initiatiefnemer van de week. De ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat ondersteunen de week financieel. Onder meer COS Noord-Holland helpt in deze provincie mee bij de organisatie.

***
Kader
***
Goed doel

De Fiets-naar-je-Werk-campagne is een paar jaar geleden gestart om mensen te stimuleren zelf iets te doen in het kader van klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Werkgevers kunnen hun medewerkers met behulp van de campagne stimuleren meer met de fiets in plaats van met de auto te komen. Zo kunnen zij fietskilometers sponsoren voor ondersteuning van duurzame projecten in ontwikkelingslanden, als het Bicycling Empowerment Network (BEN). Dit is een organisatie in Zuid-Afrika die het gebruik van de fiets stimuleert met concrete projecten onder vooral de armste bevolkingsgroepen. Zo zijn bij een project medewerkers van de 'thuiszorg' uitgerust met fietsen. Bezochten de medewerkers voorheen gemiddeld zeven cliënten per dag, nu kunnen ze langs gemiddeld zeventien mensen per dag. ***
Einde kader
***

www.fietsnaarjewerk.nl

Fietsen naar het werk: gezond, goedkoop en goed voor het milieu.

***
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht