FNV Bouw


Bondsraad bepleit 'meedoen' arbeidsgehandicapten

Een hartstochtelijk pleidooi voor banen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Dat is de voornaamste uitkomst van het debat in de bondsraad van FNV Bouw over de cao's die in het afgelopen seizoen werden gesloten. Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw wees in zijn openingsspeech minister De Geus op zijn belofte dat de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten (IVA) naar 75 procent gaat nu de nieuwe instroom ruim beneden de 25.000 blijft. Maar, aldus Van Haaster, ook de mensen met een WAO-uitkering van 80 tot 100 procent moeten deze hogere uitkering krijgen. Verder heeft FNV Bouw zijn 'aanvalsplan' voor oudere werkzoekenden gelanceerd; daarvoor zoekt de bond steun in de politiek, met als doel dat meer mensen boven de 50 jaar weer aan het werk komen. Ook met loopbaanbeleid, onder meer in de bouw en voor schilders, streeft de bond ernaar meer ouderen aan het werk te helpen en te houden.

'Eerst de stress van de herkeuring. Vervolgens het bericht van de afschatting. En dan de ervaring dat geen werkgever op zoiemand zit te wachten. Daarna is het enige perspectief de bijstand. Of zelfs dat niet als de partner werkt. Hoe moet het dan met de hypotheek? Persoonlijke drama's gaan erachter schuil!', aldus een lid van de bondsraad. Vandaar ook de verwijzing dat hooguit 20 procent van de herkeurden opnieuw aan werk weet te komen; een cijfer van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat waarschijnlijk nog aan de hoge kant is.

Nieuwe zekerheden
Vice-voorzitter en caocoördinator John Kerstens wees erop dat FNV Bouw in meerdere cao's dit jaar in staat was om de eindejaarsuitkering voor WAO'ers aan de lonen en prijzen aan te passen. De bond realiseerde loonstijgingen tussen 1,7 en 2 procent in zijn cao's; iets meer dan het landelijke gemiddelde van 1,6 procent. Verbetering van de positie van arbeidsongeschikten blijft een speerpunt voor de komende jaren. Net als het vergroten van de 'weerbaarheid' van werknemers, waarin ook arbeidsgehandicapten worden meegenomen: "Ook in onze nota arbeidsvoorwaarden voor het seizoen 2006-2007 pleiten we voor 'nieuwe zekerheden', namelijk bagage om verder te komen op de arbeidsmarkt."

Discussienota
Voorzitter Dick van Haaster noemde het in zijn openingsspeech een dringende noodzaak dat de politiek het middelbaar beroepsonderwijs meer geld geeft om schooluitval te voorkomen: "Het onderwijs moet aantrekkelijk zijn en de leerling moet centraal staan." Hij noemde het verder winst dat alle politieke partijen nu in hun programma's 'kinderopvang' hebben meegenomen. Het was de FNV die dit onderwerp op de politieke agenda plaatste. John Kerstens knoopte daarop aan bij het arbeidsvoorwaardenbeleid. Er zijn ook andere wegen om de belangen van werknemers te behartigen dan alleen de caotafel. Op 18 november bespreekt de bondsraad van FNV Bouw de 'discussienota arbeidsvoorwaardenbeleid', die deze week verschijnt in het bondsblad FNV Bouw Magazine. Net als de overige FNV-bonden zet FNV Bouw in op 2,5 procent loonstijging, bij een totale loonruimte van 3 procent.