Voedsel en Waren Autoriteit

Wedvluchten met postduiven toegestaan

25 september 2006 - nieuwsbericht

De 'Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire influenza' is gewijzigd met ingang van zondag 24 september. Behalve wijzigingen rond de ophokplicht zijn er twee veranderingen doorgevoerd die verband houden met het verbod op bijeenkomsten met gevogelte. Vanaf zondag geldt het verbod niet voor alle duiven, maar alleen voor postduiven en duiven die voor consumptie worden gehouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor wedvluchten met postduiven. Die zijn vanaf zondag 24 september wel toegestaan, ook vanuit andere landen dan België en Nederland.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft met ingang van 1 september een aantal maatregelen afgekondigd dat de kans op de insleep van vogelgriepvirus verkleint. Behalve de ophokplicht voor pluimvee, geldt er sinds die dag ook een verbod op bijeenkomsten met vogels die gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus. In de tijdelijke regeling wordt deze groep van vogelsoorten aangeduid met 'gevogelte'.

In het dossier vogelgriep wordt uitgelegd voor welke vogelsoorten het verbod geldt, en onder welke voorwaarden uitzonderingen mogelijk zijn.