Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (25/09)

OOSTERHOUT NB, 25 september 2006

Arrestaties na scooterberoving

RAAMSDONKSVEER: De politie heeft twee verdachten opgepakt naar aanleiding van een brute scooterroof in Raamsdonksveer. Het misdrijf vond plaats op zondagavond 3 september om 22.25 uur. Toen werd bij de speeltuin aan D Onvermoeidelaan een 18-jarige inwoner van Raamsdonk beroofd van zijn scooter. Het slachtoffer zat nog op zijn scooter en had intussen wel zijn helm al afgedaan, toen hij een klap in zijn gezicht kreeg. Zijn belager bleek een bekende te zijn. Er ontstond een handgemeen, waarbij de belager er met de scooter vandoor ging. Op 6 september vond een motoragent de gestolen scooter terug op de Plukmadeseweg / Bloemenpad. De scooter was behoorlijk beschadigd.| Maandag 11 september volgde er een eerste aanhouding. Het ging om een 17-jarige inwoner van Geertruidenberg. Zijn aandeel in de zaak bleek overigens gering. De hoofdverdachte, een 26-jarige inwoner van Raamsdonksveer is zondagmiddag 24 september aangehouden. De man was sinds het plegen van het delict voortvluchtig. Hij is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten.

Agenten halen stomdronken automobilist van de weg

TERHEIJDEN: Agenten haalden maandag 25 september om 11.30 uur een stomdronken automobilist achter het stuur van auto. Dat gebeurde op de Wagenbergse baan. De man blies bij de ademanalyse een uitslag van maar liefst 1.590 ug/l (!) terwijl hij vanaf 220 ug/l al strafbaar is. Het ging om een 42-jarige Duitser. De politie kon de man arresteren na tips van andere weggebruikers. Het rijbewijs van de man konden de agenten niet invorderen. Dat lag sinds mei van dit jaar al bij het Openbaar Ministerie. Eveneens vanwege alcoholgebruik in het verkeer. De man kreeg proces-verbaal en een rijverbod van 22 uren. Voor de duidelijkheid 1.590 ug/l komt overeen met circa van 3,65 promille. De man was naar eigen zeggen onderweg naar zijn werk als kraanmachinist.

Man opgepakt na mishandeling vriendin

WAALWIJK: Een 17-jarige Waalwijkse meldde zondagavond 24 september vlak voor middernacht bij de politie dat ze was mishandeld en bedreigd door haar vriend. Onenigheid in de familie zou aanleiding zijn geweest voor het geweld. Rond 01.30 uur kwam de politie de bewuste vriend tegen op de Victoriestraat. De verdachte werd aangehouden en ingesloten.De 21-jarige man uit Schijndel reed op het moment van zijn arrestatie op een gestolen fiets. De fiets bleek kort tevoren te zijn gestolen. Tijdens het verhoor ontkende hij het geweld tegen zijn vriendin. Wel bekende hij de diefstal van de fiets. Uiteraard heeft de politie de fiets in beslag genomen en daarna teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Oosterhoutse politie ruimt drie hennepkwekerijen

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse politie ruimde maandagochtend 25 september 2006 opnieuw drie wietplantages. Dat gebeurde in de Eikenlaan. In totaal zijn circa 350 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Verder werd een drogerij van hennep gevonden. De politie verrichtte twee arrestaties

Een 51-jarige man werd opgepakt omdat hij in twee verschillende schuren hennepkwekerijen had ingericht. De man bekende dit overigens meteen. In de ene schuur stonden 200 henneplanten, in de andere schuur circa 150. De elektriciteit werd op riskante wijze, buiten de meter om, gestolen van Essent. Medewerkers van Essent kwamen ter plekke de stroom afsluiten.

In een loods bij een volgende woning vond de politie rekken die gebruikt worden voor het drogen van henneptoppen. Op de droogrekken werden hennepresten aangetroffen. Ook stond er in een afgezonderde ruimte een caravan gestald. In die ruimte, in de caravan en de auto van de eigenaar werden eveneens hennepresten aangetroffen. Naar aanleiding van deze bevindingen werd de 35-jarige eigenaar aangehouden. Dat gebeurde op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantages ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in veel gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. Bij het ontrollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek, informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

Drie fietsers komen ongelukkig ten val

KAATSHEUVEL: De politie behandelde op zondagmiddag 24 september een verkeersongeval op de Horst. Het ongeluk gebeurde rond 16.20 uur. Een 51-jarige racefietser uit Almkerk reed op zijn racefiets over het fietspad op de Horst. Hij wilde twee ander fietsers (twee mannen uit Waalwijk) inhalen en gaf daarom een signaal met zijn bel. De andere twee fietsers gingen vervolgens dichter bij elkaar fietsen. Tijdens de inhaalmanoeuvre kwam de racefietser in een kuil terecht en is vervolgens gevallen. In zijn val nam hij de twee andere fietsers ook mee. Zij liepen verwondingen op aan hoofd en benen en zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Bij de veroorzaker zelf raakte vermoedelijk de arm uit de kom. Hij heeft zich ook medisch laten behandelen. Eerste hulp op de plaats van het ongeval werd verleend door EHBO-ers en bedrijfsbeveiliging van de Efteling.

Woninginbrekers actief in Raamsdonksveer

RAAMSDONKSVEER: In de nacht van zondag 24 september op maandag 25 september is er in drie woningen in Raamsdonksveer ingebroken. In de Kuijperijstraat kwamen de inbrekers vermoedelijk via het raam naar binnen. Uit de woning is een portemonnee ontvreemd. Op de Academielaan probeerden de dieven een klepraampje open te breken. Dat lukte omdat er een extra beveiliging op het raamkozijn was aangebracht. Bij een ander huis aan de Academielaan lukte het de inbrekers wel om binnen te komen. In de woning werd geld uit een portemonnee gehaald. Verder verdween er wat muntgeld.
De politie nam in alle gevallen een aangifte op en schakelde, waar nodig, de technische recherche in om een sporenonderzoek in te stellen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer