Programma Elektronische Provincies


Pilot Invoering omgevingsvergunning in Overijssel geslaagd (2 oktober 2006)

Tijdwinst en het terugdringen van administratieve lasten, dat zijn twee van de belangrijkste conclusies uit de pilot Invoering omgevingsvergunning bij Koninklijke Ten Cate nv. Een omgevingsvergunning houdt in dat alle vergunningen die een bedrijf nodig heeft voor wonen, ruimte en milieu worden samengevoegd, waarbij sprake is van één besluit door één bevoegd gezag en één loket. In de pilot werkten TenCate, het Waterschap Regge en Dinkel samen met de provincie Overijssel, de gemeente Hellendoorn en het ministerie van VROM. "De goede samenwerking tussen al deze partijen is doorslaggevend voor het succes van de omgevingsvergunning", aldus gedeputeerde Theo Rietkerk vanochtend tijdens de presentatie. "Hiervan profiteren niet alleen de bedrijven, maar als gevolg daarvan ook de burgers."

Eén bevoegd gezag
In de huidige situatie zou een bedrijf als TenCate 15 procedures bij verschillende overheidsinstanties moeten doorlopen. In deze pilot was de provincie Overijssel het bevoegd gezag voor alle vergunningen.

Eén loket en optreden als één overheid
TenCate kan in deze pilot alle procedures bij een loket indienen. Een doel van de omgevingsvergunning is het optreden als één overheid. Achter de schermen van het overheidsloket dient de samenwerking tussen overheden, aanvrager en derden goed geregeld te worden. De aanvrager mag in principe niet merken dat er meerdere overheidsinstellingen bij de procedure betrokken zijn. Om aan deze wens te voldoen is een model opgesteld dat dit regelt.

Tijdwinst en minder administratieve kosten
Een ander belangrijk doel is het verbeteren van de doorlooptijden. Uit de pilot blijkt dat dit bereikt kan worden door het integreren van de procedures en dit levert tijdwinst op voor de aanvrager. Hierdoor worden ook de administratieve kosten minder.

Kosten bij de overheid
Uit deze pilot blijkt dat de kosten (geld en uren) voor de overheid zijn verschoven, waarbij het grootste deel bij de provincie is terecht gekomen. Mevrouw Annet Bertram, directeur-generaal Ministerie van VROM, meldde bij het in ontvangst nemen van het eindrapport, dat de minister landelijk 10 miljoen euro beschikbaar stelt voor de inzet van ICT bij de omgevingvergunning. "We gaan onderzoeken of door het slim inzetten van ICT de kosten bij de overheidsinstanties teruggedrongen kunnen worden." De provincie Overijssel doet op uitnodiging van VROM mee aan dit onderzoek.

Het wetsvoorstel omgevingsvergunning wordt in oktober naar de Tweede Kamer gestuurd. Het streven blijft om de omgevingsvergunning per 1 januari 2008 in de wet geregeld te hebben.

laatst bewerkt: 03 oktober 2006