Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


25 september 2006

Nr. 06/144

Bedrijven niet bekend met risico`s bestrijdingsmiddelen in containers

Bedrijven die containers openen die in Nederland aankomen weten vrijwel nooit dat er gevaarlijke stoffen in deze containers kunnen zitten. Werknemers die de containers openen lopen het risico bedwelmd of vergiftigd te raken. Daarbij is er geen sprake van onwil, maar van onwetendheid en gemakzucht. Dit staat in een rapport van de Arbeidsinspectie en de VROM-inspectie. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het rapport mede namens zijn collega van VROM, Van Geel, naar de Tweede Kamer gestuurd.

De twee inspectiediensten onderzochten tussen mei 2005 en april 2006 64 bedrijven die containers ontvangen van overzee. Het gaat om zogeheten gegaste containers, die per zeeschip worden vervoerd. Voor vertrek worden deze behandeld met bestrijdingsmiddelen om de inhoud te beschermen tegen ongedierte. Vóór opening van de containers moet onderzocht worden of er nog resten in zitten van schadelijke gassen. Deze kunnen namelijk leiden tot verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosies. Bedrijven die te maken krijgen met dergelijke containers zijn bijvoorbeeld grote bedrijven of groothandels die meubels, koffie, tabak, kleding of schoenen importeren. Ook expeditiebedrijven en laders en lossers komen in aanraking met de containers.

Uit de steekproef van beide inspectiediensten komt naar voren dat 97 procent van de bedrijven niet onderzoekt of de container gevaarlijke stoffen bevat. De meeste bedrijven kennen de risico's niet. Ook zijn er bedrijven die er te gemakkelijk op vertrouwen dat geen onderzoek nodig is, bijvoorbeeld omdat de afzender verklaart dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Deze verklaringen zijn in het verleden echter geregeld onbetrouwbaar gebleken.

Na het eerste bezoek van de inspecteurs hebben de gecontroleerde bedrijven alsnog onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de gegaste containers. In ruim een op de drie containers bleek inderdaad sprake van te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen.

Ook bij de verwijdering van de restanten van bestrijdingsmiddelen gaat het vaak mis, constateerden de inspecteurs. Meestal gebeurde dit zonder enige vorm van persoonlijke bescherming, zoals een bril, een masker en handschoenen. Hierdoor bestaat het gevaar dat personeel de schadelijke stoffen inademt of dat ze in contact komen met de huid.

De resultaten van deze steekproef zijn vergelijkbaar met eerdere controles in 2002 en 2003. Het rapport constateert dat er geen sprake is van onwil, maar dat het bedrijven aan kennis ontbreekt. Ze gaan er te gemakkelijk van uit dat de regels voor hen niet gelden. Daarom kondigt staatssecretaris Van Hoof in zijn brief een voorlichtingsactie van de Arbeidsinspectie aan. Deze is gericht op alle bedrijven die gegaste containers ontvangen. Het doel is expediteurs, distributiebedrijven en groothandels op de hoogte te stellen van de gevaren. Zo zal onder meer een brochure verschijnen over de risico's van gegaste containers.

Bij dit inspectieproject hebben de VROM-Inspectie en de Arbeidsinspectie nauw samengewerkt om de controles zo effectief mogelijk uit te voeren. Ook wilden ze kijken of het nodig is dat beide inspecties toezicht houden op de gegaste containers, of dat het voldoende is als alleen de Arbeidsinspectie controleert. Dat laatste blijkt het geval: als de risico's voor werknemers voldoende worden beheerst zijn ook de gevaren voor het milieu onder controle. Daarom laat de VROM-Inspectie dit toezicht in de toekomst over aan de Arbeidsinspectie.