Unicef



Moldavië: kinderen geven voorlichting over vogelgriep

25 september 2006, Chisinau - Zoals zoveel kinderen in Moldavië zorgt de 8-jarige Anne-Maria voor de kippen van haar familie. Ze maakt de ren schoon en raapt de eieren die de kippen gelegd hebben. Dat is tegenwoordig niet zonder risico; ze loopt kans besmet te worden met het vogelgriepvirus.

Een half miljoen schoolkinderen krijgen voorlichting over hoe ze besmetting met het vogelgriepvirus kunnen voorkomen. Foto: Unicef Een half miljoen schoolkinderen krijgen voorlichting over hoe ze besmetting met het vogelgriepvirus kunnen voorkomen. Foto: Unicef

Moldavië heeft tot nu toe nog geen gevallen van vogelgriep geregistreerd, maar toch maken deskundigen zich zorgen. Het land ligt op de route van trekvogels en Moldavië grenst aan Roemenië en Oekraïne, waar grote uitbraken van vogelgriep hebben plaatsgevonden.

Unicef werkt samen met het Moldavische ministerie van onderwijs om 500.000 kinderen op scholen voor te lichten over vogelgriep. Ze leren hoe ze besmetting kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als de ziekte ook in Moldavië opduikt.

Kinderen als voorlichters Ook Anne-Maria krijgt op school voorlichting. Ze moet een folder mee naar huis nemen waar alle informatie in staat en aan haar familie vertellen wat ze heeft geleerd. De ouders van Anne-Maria verblijven al een tijdje in het buitenland in de hoop dat ze daar beter betaald werk kunnen krijgen. Anne-Maria - die haar ouders al ruim een jaar niet heeft gezien - woont samen met haar broer bij een oudere vrouw die ze haar oma noemt.

In Moldavië wordt een uitbraak van vogelgriep gesimuleerd, zodat vee-artsen weten wat ze moeten doen mocht het ooit tot een echte uitbraak komen. Foto: Unicef In Moldavië wordt een uitbraak van vogelgriep gesimuleerd, zodat vee-artsen weten wat ze moeten doen mocht het ooit tot een echte uitbraak komen. Foto: Unicef

Thuis herhaalt Anne-Maria wat je moet doen om besmetting met het vogelgriepvirus te voorkomen. Eieren moet je wassen met water en zeep voordat je ze kookt, weet ze nu. En de eieren moeten ook goed hard gekookt zijn voordat je ze mag opeten.

Vier maatregelen
Unicef heeft in Moldavië wel vaker de hulp van kinderen ingeroepen. In deze voormalige Sovjet-republiek is de bevolking ervan bewust dat de jongere generatie makkelijker dan ouderen toegang heeft tot informatie. Jonge mensen worden als vertrouwenwekkende en geaccepteerde informatieverstrekkers beschouwd.

Deze maand start Unicef ook een massale mediacampagne waarin vier maatregelen worden opgesomd om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Ziek en dood pluimvee moet door de autoriteiten worden geregistreerd, gevogelte moet goed worden gekookt of gebakken, je moet vaak je handen wassen en pluimvee moet gescheiden worden gehouden van wilde vogels en de woonomgeving.