Zorgmeetlat toont schokkende verschillen in verkiezingsprogram

V?

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, de beroepsvereniging voor de grootste beroepsgroep van Nederland, heeft de verkiezingsprogramma's doorgenomen op de consequenties voor de toekomst van de zorg, specifiek voor 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden.

De verschillen tussen partijprogramma's zijn schokkend.

Op vrijdag 29 september om 9.30 uur presenteert V&VN de Politieke Zorgmeetlat in Nieuwspoort, Wandelganger 2 in Den Haag.

In mei 2006 heeft Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (toen nog AVVV, koepelorganisatie van beroepsverenigingen van verpleegkundigen en verzorgenden) aan alle politieke partijen in de Tweede Kamer laten weten welke zes punten belangrijk zijn voor de toekomst van de zorg, specifiek vanuit verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners.
Deze zes punten vormen de basis voor de V&VN Politieke Zorgmeetlat, die is opgebouwd uit zeven criteria.
De verkiezingsprogramma's van politieke partijen, die in NOVA's politieke barometer van 8 september 2006 tenminste op 1 zetel konden rekenen, zijn langs de Zorgmeetlat gelegd. Van alle geselecteerde verkiezingsprogramma's is de zorgparagraaf doorgenomen. Ook is ieder verkiezingsprogramma doorzocht op een aantal steekwoorden zoals 'verpleegkundige', 'verzorgende', 'zorg'. De tekst van deze zorgparagraaf is getoetst aan de hand van de 7 opgestelde criteria. Voor elk van de eerste 6 criteria kan een verkiezingsprogramma 0 tot 3 punten verdienen. Voor criterium 7 is een andere methodiek gehanteerd. De Zorgmeetlat geeft de politieke partijen een cijfer van -4 tot 10.

Op basis van de uitkomsten van de Politieke Zorgmeetlat vraagt V&VN politieke partijen tot aanpassing van verkiezingsprogramma's.


---