European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/119

Brussel, 22 september 2006

13131/06 (Presse 259)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de onderdrukking van demonstraties in Zimbabwe

De Europese Unie volgt de mensenrechtensituatie in Zimbabwe nauwlettend en is zeer verontrust over de meest recente schending van de mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Op 13 september heeft de raad van vakbonden van Zimbabwe (ZCTU) een demonstratie georganiseerd om haar bezorgdheid te uiten over de situatie waarmee werknemers in Zimbabwe worden geconfronteerd. De regering van Zimbabwe heeft hierop gereageerd met de arrestatie van de voorzitter en de secretaris-generaal van de ZCTU. Daarnaast heeft de regering in het hele land personen gearresteerd die van plan waren aan deze demonstraties deel te nemen. In veel gevallen werd grof geweld gebruikt dat tot ernstige verwondingen leidde, ook terwijl de personen zich in detentie bevonden.

De Europese Unie dringt er bij de regering van Zimbabwe op aan de intimidatie en het geweld te beëindigen en de mensenrechten en fundamentele vrijheden van haar burgers te eerbiedigen. De EU roept de regering van Zimbabwe op een volledig onderzoek naar het geweld in te stellen en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

Zimbabwe heeft het Afrikaans Handvest inzake de rechten van mens en volken waarop het met deze acties inbreuk heeft gepleegd ondertekend en geratificeerd.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland en Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.