Federale regering Belgie


Toespraak Premier benefietavond Kom Op Tegen Kanker (2006-09-25)

Persdienst Eerste Minister

TOESPRAAK VAN EERSTE MINISTER GUY VERHOFSTADT BIJ HET FUNDRAISINGDINER KOM OP TEGEN KANKER

CONCERT NOBLE, 25 SEPTEMBER 2006

EMBARGO 19.45 UUR

Geachte genodigden,
Dames en heren,

Ik wil u van harte welkom heten op dit tweede fundraisingdiner voor Kom op tegen Kanker. Het doet deugd om zoveel mensen hier bijeen te zien. Vorig jaar was een succes. We konden dankzij uw vrijgevigheid op één avond maar liefst 150.000 euro schenken aan de Vlaamse Liga tegen Kanker. We dragen hiermee een noodzakelijk steentje bij aan de strijd tegen deze wrede, onrechtvaardige ziekte.

Kanker is een verwoestende ziekte. Het is een vonnis dat tachtig Vlamingen per dag te horen krijgen. Ook kinderen worden door kanker niet gespaard. Het is iets wat niet te vatten is. Nieuws dat elk van ons diep raakt. Telkens opnieuw. Het maakt ons opstandig. Het maakt iedereen opstandig.
Het is dan ook mooi om te zien hoe duizenden vrijwilligers overal in Vlaanderen initiatieven hebben genomen om geld in te zamelen. Jeugdverenigingen verkochten bloemen of wafels. Anderen slaagden erin om ten voordele van Kom op tegen Kanker zelfs een wereldrecord handenstand te vestigen. Deze initiatieven tonen aan dat vele mensen in ons land nog een engagement opnemen voor het goede doel. Het toont ook aan hoeveel mensen van ver of dichtbij met kanker zijn geconfronteerd. Ik wil in elk geval vandaag van deze gelegenheid gebruik maken om al deze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

Dames en heren,

Er wordt al vele jaren, mede dankzij Kom op tegen Kanker, ernstig geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, in de verbetering van therapie, in preventie en in psycho-sociale begeleiding in t bijzonder. Dankzij deze inspanningen zien we ook vooruitgang. Het feit dat meer dan de helft van de vrouwen boven de vijftig jaar zich preventief laten onderzoeken, is een teken dat de sensibiliseringscampagnes werken.

De Vlaamse Liga tegen Kanker ontwikkelt ook telkens nieuwe projecten. Zo werken ze nu een nieuw concept uit om kanker bespreekbaar te maken. Immers, hoe meer de taboes rond kanker worden weggewerkt, hoe sneller mensen de weg naar zowel medische als psycho-sociale hulp vinden. Dit is een noodzakelijk project dat al onze steun verdient.

Er is ook een tweede initiatief dat momenteel op stapel staat en dat is de mogelijke oprichting van een Asbestfonds. We weten dat het inademen van asbest de oorzaak is van longvlieskanker of buikvlieskanker. We weten ook dat er nog heel wat oude gebouwen zijn die asbest bevatten. Mensen die in het verleden door asbest getroffen zijn, krijgen een compensatie van het Fonds voor Beroepsziekten. Het probleem met dit fonds is dat dit enkel voor werknemers geldt. Zo kunnen onder andere zelfstandigen helaas geen beroep doen op dit fonds. Vandaar het idee, ondermeer gepromoot door Frieda Joris, om een asbestfonds op te richten voor die slachtoffers. De Vlaamse Liga tegen Kanker wil nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de oprichting van zo'n Asbestfonds. Ik kan nu al zeggen dat de federale regering de resultaten van dit onderzoek zeer ernstig zal nemen. Ik zal alle steun zoeken om de oprichting van een Asbestfonds mogelijk te maken.

Dames en heren,

Deze avond zullen we het nuttige aan het aangename koppelen. U kan genieten van een menu dat werd samengesteld door vijf van onze beste chef-koks: Viki Geunes, Frank Fol, Lieven Putteman, Geert Van Hecke en Marc Debailleul onder de deskundige leiding van Felix Alen. De Italiaanse wijnen zijn, na de lof van vorig jaar, opnieuw selecteerd door Toni Etneo uit Zonhoven. Ik wil uiteraard ook alle sponsors bedanken. U vindt hen allemaal terug in een mapje dat u op het einde van de avond meekrijgt.

Straks krijgt u ook de kans om tijdens een bijzondere veiling enkele kunstwerken te verwerven, waaronder een van Hugo Claus en een cartoon van Meynen. Dit wordt gepresenteerd door acteur-kok Gene Bervoets.

Dames en heren,

Kom op tegen Kanker is geen evenement en evenmin een campagne. Kom op tegen Kanker is een engagement. Het is een engagement tégen de ziekte en vóór alle mensen die er vandaag of morgen aan leiden. Ik zie dit engagement dan ook als een plicht.

Ik wil elk van u van harte bedanken voor uw aanwezigheid en voor uw bijdrage. En ik wens u smakelijk eten.